Serbarea de Crăciun a Parohiilor Ortodoxe Române din Vladimirescu

Seara zilei de 23 decembrie 2018 a prilejuit o premieră pentru comuna Vladimirescu din judeţul Arad. Astfel, cele două parohii ortodoxe din localitate au prezentat tuturor celor interesanţi un adevărat spectacol, pregătit de cele două doamne preotese, prof. Camelia Nan şi prof. Diana Şimonca-Opriţa.

Serbarea, intitulată, după o expresie preluată din tradiţia arhaică folclorică românească, „Crăciunul Sătulul”, a surprins un moment al serii de Ajun, în care o familie tradiţională (aparţinând, probabil, zonei etnografice Crişana) primeşte, la confluenţa dintre tradiţional şi globalizare, mai mulţi colindători, din ţară şi străinătate, rude şi nu numai, evaluând în registru comic diferitele prestaţii. Autoironia nu a lipsit, introducând o nuanţă de rafinament întregii puneri în scenă. Rude, străini din alte ţări, dansatori, colindători, o inserţie a unei piese în piesa jucată pe scenă („Irozii”). Toate, spre uimirea lui Moş Crăciun, care e convins în acest fel să nu renunţe la slujba sa, pentru că mai există, încă, o ţară în care tradiţiile sunt ţinute, România. În acest context, invitaţii speciali incluşi în spectacol au fost aplaudaţi la scenă deschisă, prilejuind deliciul spectatorilor, care au umplut sala până la refuz: ansamblurile locale de dansuri şi jocuri tradiţionale „Florile Mureşului” şi „Horia”, copii ai şcolii de dans sportiv „Royal Steps”, copii aparţinând ansamblului de dansuri şi jocuri tradiţionale „Zarandul”, al Palatului Copiilor din Arad, Ştefan Şimonca-Opriţa de la Universitatea de Muzică din Saarbrucken, Germania. Coordonatori, profesori îndrumători ai diferitelor numere apărute în scenă, au fost: prof. maestru coregraf Vasile Peri, d-ra Diana Giurgiu, director al Casei de Cultură Vladimirescu, Andreea şi Patrick Haiser, prof. Artemiu Şimonca-Opriţa.

Întregul scenariu a aparţinut d-nei prof. dr. Diana Şimonca-Opriţa. Spectacolul nu ar fi putut avea loc fără implicarea Primăriei Comunei Vladimirescu, care a oferit cu generozitate sala Casei de Cultură a Primăriei Vladimirescu, prin dl. primar Ioan Crişan, respectiv prin dl. viceprimar, prezent la spectacol, Mihai Mag.

pr. Codin Şimonca-Opriţa

image

image

image

image

image

image

image

image

image