Duminica dinaintea Nașterii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

În Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinţilor Părinţi după trup ai Domnului), Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” de un sobor de preoți și diaconi.La momentul rânduit, Chiriarhul a rostit un cuvânt de învățătură pus sub titlul ,,Cântare profetică” (pe baza citirilor scripturistice ale duminicii: Evrei 11; Matei 1), în care a făcut referire la textul scripturistic de la Isaia 7, 14 și în contextul citirilor Duminicii dinaintea Nașterii Domnului sau a Sf. Părinți după trup ai Domnului, propriu-zis Genealogia Mântuitorului, atât după Sf. Ev. Matei cât și după Sf. Ev. Luca (cap. 3), precizând numărul generațiilor ca indicativ pentru datoria creștinului de a dovedi virtuțile caracteristice fiecăruia și a se feri de scăderile care au intervenit în cadrul istoric și biblic și asupra faptului că acestea primesc sens prin însăși lucrarea mântuitoare a Fiului lui Dumnezeu întrupat. Aceasta găsește tălmăcirea adâncului profeției lui Isaia privind nașterea Domnului. Fiul lui Dumnezeu a luat chipul omului pentru a-l restaura în vederea desăvârșirii. Unirea firilor, dumnezeiască și omenească, este desăvârșită arătând statura bărbatului desăvârșit ca și nașterea mai presus de fire, a mai subliniat Înaltpreasfinția Sa.

După Sfânta Liturghie, Chiriarhul a oficiat un parastas pentru toți binefăcătorii și donatorii Catedralei arădene trecuți la cele veșnice, între care se află primii ctitori – Corneliu şi Ruxandra De Bota.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Catedralei condus de Diac. Laviniu Morariu.

La orele amiezii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a participat la ultima ceremonie dedicată comemorării eroilor arădeni ai Revoluției din Decembrie 1989, care a avut loc la monumentul închinat eroului Șandor Toth, cetățean maghiar din orașul Hodmezovasarhely care a fost împușcat la Podul Decebal în timp ce conducea un camion cu ajutoare pentru arădeni. La eveniment au luat parte și reprezentanți ai altor instituții arădene, precum și primarul orașului de origine a lui Șandor Toth împreună cu soția eroului decedat.

Protos. Iustin Popovici

image

image

image