Eparhiile Patriarhiei Române îşi evaluează activităţile desfăşurate anul trecut

Până la începutul lunii februarie, fiecare Eparhie din Patriarhia Română analizează activităţile desfăşurate în anul 2018 din punct de vedere administrativ, cultural, social-filantropic, economic şi patrimonial.

Analiza pe care fiecare eparhie o desfăşoară în prima parte a anului este importantă pentru că rezultatele constituie un punct de plecare în misiunea Bisericii pentru noul an.

Rezultatele sunt prezentate în cadrul Adunării Eparhiale, organismul deliberativ al eparhiei care se întrunește statutar o dată pe an, în primul trimestru.

„Adunarea Eparhială are un rol deosebit în definirea priorităţilor de ordin edilitar, misionar, social filantropic şi cultural ale unei Eparhii”, spunea Părintele Patriarh Daniel anul trecut cu prilejul constituirii noii Adunări Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor.

În anul 2019, prima eparhie care a anunţat întrunirea Adunării Eparhiale a fost Arhiepiscopia Râmnicului, fiind evidenţiată, în special, activitatea filantropică din anul precedent.

La ora actuală, Biserica Ortodoxă este cel mai mare filantrop din punct de vedere al contribuţiei în domeniul social, deşi nu reprezintă obiectul său principal de activitate.


Filantropia Bisericii în cifre:

25 milioane euro – suma investită în activităţi filantropice în 2017;

Peste 150 milioane euro – suma activităţilor filantropice din ultimii 10 ani;

Peste 700 instituţii sociale sub egida Bisericii;

40 instituţii de tip medical şi farmaceutic.


Bilanţul activităţii fiecărei eparhii pentru anul precedent este important pentru Biserica Ortodoxă Română, pentru că datele cumulate ajută la constituirea unui bilanţ general, un raport sinteză prezentat în Adunarea Naţional Bisericească (ANB).

Anul acesta, ANB se va întruni la mijlocul lunii februarie.

Adunarea  Naţională  Bisericească  este  organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române, pentru problemele administrative, sociale, culturale, economice şi patrimoniale.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Sursa:http://basilica.ro/eparhiile-patriarhiei-romane-isi-evalueaza-activitatile-desfasurate-anul-trecut/