Cerc pastoral misionar la Parohia Aluniș

​Seara zilei de 24 martie a însemnat întrunirea preoţilor din Cercul Preoțesc nr. 6 Vladimirescu, coordonat din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei, de P.C. Preot Dan Mândra de la Parohia Fântânele.
​Întâlnirea a avut loc în parohia Aluniș, unde în prezența unui număr frumos de credincioși, preoții participanți au săvârșit slujba Vecerniei cu Litie în cinstea praznicului Bunei- Vestiri. După momentul de rugăciune, Pr. Dacian Emilian Nan de la parohia Vladimirescu II a susținut referatul cu titlul Mărturii istorice referitoare la apariţia satului românesc şi a primelor comunităţi eclesiale rurale, fiind în strânsă legătură cu tematica propusă spre dezbatere și analiză de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru acest an 2019 ca An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română.
​Părintele referent a făcut o expunere, pe de o parte istorică referindu-se la începutul existenței omului pe pământ, care nu a fost una izolată, oamenii locuind în comunități. Primele atestări datează încă din perioada epocii paleoliticului, mai apoi din epoca fierului, ș. a. m. d., de când se păstrează diferite obiecte de uz casnic, religios, dar mai ales obiecte funerare. În funcție de mulțimea acestora, în funcție de valoarea acestora se putea aproxima rangul social al defunctului, precum și tipul de așezare în preajma căruia acesta locuise. Acest lucru arată că încă de atunci existau așezări rurale de nivele diferite de dezvoltare.
​Totodată pe teritoriul țării noastre nu putem data cu exactitate apariția satului, sub aspectul actual al satului, cu o administrație locală, cu o personalitate juridică. Cu toate acestea, forme de organizare rurală au existat. Dovadă pentru acestea sunt peșterile descoperite în Dobrogea, dar și anumite tradiții, din perioada geto- dacilor care s-au păstrat până târziu spre peioada de început a Evului Mediu, când Principatele voievodale românești încep să se cristalizeze.
​De asemenea, sub aspect religios, mărturiile arheologice, ruine de bazilici, opaițe cu însemne creștine și obiecte de cult atestă existența așezărilor rurale pe teritoriul nord- dunărean. În sprijinul acestor afirmații, părintele referent a adus numeroase dovezi, referințe de specialitate în aceste direcții de cercetare.
​În încheiere, părintele paroh, Ilota Sorin a mulțumit părintelui Dacian Nan pentru bogatul și documentatul material expus, precum și preoților participanți la întrunirea Cercului pastoral. Seara s-a încheiat cu o agapă oferită de parohia gazdă.
Pr. Sorin Ilota