CINSTIREA SFINTELOR ICOANE ÎN PAROHIA CĂRAND

În Duminica I-a din Postul Mare în Parohia Cărand, s-a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare de către preotul paroh Florin Gașpar, în prezența unui număr însemnat de credincioși.
În cadrul Sfintei Liturghii, preotul paroh a citit pastorala Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei, expunând sistematic la sfârșitul slujbei principalele motive pentru care creștinii trebuie să cinstească Sfintele icoane.

Icoana ca fereastră spre absolut este nelipsită în urcușul duhovnicesc al creștinului ce vrea să vadă fața luminoasă a lui Hristos în fiecare zi a vieții sale, pentru a o recunoaște în ziua judecății. Baza icoanei este întruparea Logosului. Icoana este reprezentarea lui Dumnezeu care S-a făcut om, a intrat în comuniune de natură cu noi, S-a făcut vizibil ca persoană, făcând să se înțeleagă prin umanitatea Sa, dumnezeirea Sa deosebită de ea. Icoana redă forma în care a fost văzut Dumnezeu, Maica Domnului, sfinții și îngerii. Cinstirea pe care o aducem icoanei se adresează ipostasului sau persoanei reprezentate în icoană și nu materiei din care este confecționată aceasta. Legătura dintre icoană și prototipul ei este una puternică, în ea e lucrătoare puterea lui Hristos, dar nu Hristos se află cuprins în icoană și nici nu se face consubstanțial cu materia acesteia, ci e vorba de acea energie necreată, lucrătoare și prezentă în icoană.
Ca fereastră spre cer și strălucire a lui Dumnezeu întru sfinții Săi, icoana întărește prin puterea ei făcătoare de minuni nădejdea și dragostea omului în Dumnezeu cel ce binecuvintează și sfințește pe tot omul ce se apropie de El cu credință. În Parohia Cărand cei ce au purtat azi pe brațe Sfintele icoane și ne-au învățat cum să ne închinăm chipurilor reprezentate în ele au fost copiii, care în frumusețea tinereții lor îl mărturisesc pe Hristos cel minunat întru sfinții Săi.

Pr. Drd. Florin Gașpar

image

image