„Educația preventivă și experiența iubirii dăruite și primite în viața copiilor”, tema conferinței derulate la Școala Gimnazială din Cintei

„Educația preventivă și experiența iubirii dăruite și primite în viața copiilor” a constituit tema unei conferințe derulate miercuri, 27 martie 2019, la Școala Gimnazială din Cintei. Manifestarea educativă a fost coordonată de domnul Subinspector Aradan Constantin Marius, de domnul Agent Șef Tocan Ciprian (din cadrul IPJ Arad, Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității) și de domnul Agent șef Kati Francisc (IPJ Arad), la care a participat ca invitat Arhim. Conf. Univ. Teofan Mada (cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului).

Conferința s-a bucurat de implicarea și prezența doamnei director prof. Dihel Mariana Daniela, precum și a altor cadre didactice, Prof. Măgulean Ioan, Prof. Boar Pavel, Prof. Lipovan Adriana și Prof. Moisă Corina. La acest workshop educativ-preventiv au participat un număr de 70 elevi. De asemenea, la eveniment au participat reprezentanții comunității parohiale ortodoxe, Pr. paroh Nicu Breda.
În cadrul dialogului educativ-preventiv cu clasele V-VIII s-a subliniat că niciun copil sau tânăr nu poate trăi fără iubire. Și o „patimă” urâtă în care putem cădea este aceea de a considera că iubirea trebuie să fie meritată. Probabil că o bună parte din neliniștea omului contemporan derivă din următoarea mentalitate: a crede că dacă nu suntem puternici, convingători, atrăgători și frumoși, atunci nimeni nu se va ocupa de noi. Atâtea persoane în societățile seculare caută astăzi o vizibilitate numai pentru a umple un gol interior: ca și cum am fi persoane care au veșnic nevoie de confirmări. Când cel care nu este sau nu se simte iubit este un adolescent, atunci se poate naște fenomene de tip bullying extreme, violența. În spatele atâtor forme de ură socială și de huliganism se află adesea o inimă care n-a fost recunoscută. Conferențiarii au arătat că într-o ultimă analiză „nu există copii răi, așa cum nu există adolescenți complet răi, ci există persoane nefericite care și-au ratat scopul. Și ce poate să ne facă fericiți dacă nu experiența interconexiuni familiale, experiența iubirii dăruite și primite? Viața unui copil, viața ființei umane este un schimb de priviri: o persoană ne smulge un zâmbet privindu-ne și noi care îi zâmbim gratuit celui care stă închis în tristețe, și astfel îi deschidem o cale de ieșire. Schimb de priviri: a privi în ochi și se deschid porțile inimii”.

Arhim. Teofan Mada, vicar eparhial

image