„Siguranța online”, seminarii organizate la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu

La Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu s-au organizat miercuri, 20.03.2019, două seminarii educativ-preventive despre „siguranța online”. În cadrul dezbaterilor la care au participat 85 de elevi și eleve s-a subliniat faptul că „că spațiul online prin natura lui, poate atinge și influența nu numai persoane izolate, ci mulțimi întregi și chiar societatea umană în ansamblul ei”.
Seminariile preventiv-educativ-informative au fost coordonate de domnul Subinspector Aradan Constantin Marius, de domnul Agent Șef Tocan Ciprian (din cadrul IPJ Arad, Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității) și de domnul Agent Șef Daia Mihai (IPJ Arad), la care au participant ca invitați domnul inspector Sorin Roșca (DGSPC Arad) și Arhim. Conf. Univ. Teofan Mada (cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului). De asemenea, la eveniment au asistat cadre didactice din unitatea de învățământ locală, Prof. Dana Liliana Nemeș, director al Colegiului, Prof. Răducan Sorin, director adjunct și dl. Gașpar Marcel, profesor de religie.
Pentru ca mijloacele de comunicare socială și spațiul online să poată aduce un serviciu pozitiv binelui comun, filmele de specialitate (despre siguranța online-cybercrime) folosite ca material didactic au arătat că „este necesar aportul responsabil al tuturor și al fiecăruia în parte”. De aceea este necesară „o înțelegere tot mai bună a perspectivelor și a responsabilităților pe care le comportă dezvoltarea mijloacelor online – referitor la consecințele efective asupra conștiințelor și a mentalității oamenilor precum și la formarea opiniei publice”. În același timp, s-a subliniat necesitatea unor referințe clare pentru responsabilitatea morală a celor care lucrează în mass-media, în mod deosebit în ce privește căutarea sinceră a adevărului, precum și salvgardarea centralității și a demnității persoanei umane.
Arhim. Teofan Mada, vicar eparhial

image

image