Slujire Arhierească şi binecuvântare de lucrări în Parohia Cruceni

În Duminica a 3- a din Postul Mare (a Sfintei  Cruci), Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Cruceni, Protopopiatul Arad, la invitația preotului paroh Silviu – Raul Pele.La sosire, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a fost întâmpinat de către un sobor de preoți la intrarea în localitate, în frunte cu Protopopul Aradului, Pr. Flavius Petcuț, care a adresat un cuvânt de bun venit, iar apoi s-a săvârșit slujba de sfințire a Troiței care s-a înălțat din grija preotului paroh și cu ajutorul credincioșilor. După sfințirea Troiței, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a săvârșit slujba de târnosire a locașului de cult. Din soborul de preoți au făcut parte:  Pr. Flavius Petcuț – protopop al Aradului, Pr. Marius Ardelean – Parohia Șagu, Pr. Bogdan Oneț – Parohia Mândruloc, Pr. Vlad Sergiu Sandu – parohia Firiteaz, Pr. Vlad Oneț – preot capelan, Pr. Silviu Raul Pele – preot paroh și Arhidiacon Dr. Tiberiu Ardelean – inspector eparhial.

Cuvântul de învăţătură al Chiriarhului a fost pus sub titlul ,,Calea Crucii” (cf.citirilor scripturistice ale duminicii: Evr. 4-5; Marcu 8),înţelegând urmarea Mântuitorului, care ajunge la cer, la viaţa şi fericirea veşnică. Îndemnul Bisericii este de a continua calea crucii din viaţa fiecăruia pentru a făptui cele potrivite spre buna călăuzire pământească, neuitând pe cea cerească. Zilele cinstirii Sfintei Cruci arată şi locul pe care ea îl are în câştigarea mântuirii, ca altar de jertfă a Mântuitorului pentru păcatul lumii şi din care credincioşii se împărtăşesc. La mijlocul Postului Mare ea este întărire pentru stăruinţa credincioşilor în a înainta spre sărbătoarea Învierii Domnului, prin tot ceea ce este spre îndreptăţire şi spre sporirea a tot ceea ce înseamnă plinătatea vieţii. Numele parohiei însăşi, trimiţând la cel al Sfintei Cruci, îndatorează pe membrii ei la a o avea mereu pavăză vieţii lor trupeşti şi sufleteşti. De altfel, sfinţirea troiţei de la hotarele satului, întăreşte mereu credinţa în biruinţa Crucii, având la calea ce leagă locul de celelalte, binecuvântarea ei, a amintit Înaltpreasfinţia Sa.

La momentul rânduit, pentru lucrările pastoral-misionare desfăşurate în parohie şi în semn de apreciere din partea Chiriarhului, preotul paroh Silviu Raul Pele, a fost hirotesit întru iconom stavrofor.

La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh, a amintit istoricul parohiei Cruceni, din anul 1951 până în prezent, lucrările săvârșite la locașul de cult iar apoi a adus mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei pentru faptul că a acceptat invitația de a târnosi biserica parohială, și totodată pentru distincția acordată, a mulțumit autorităților locale și centrale și credincioșilor pentru tot sprijinul acordat până în prezent.

Protos. Iustin Popovici

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12