Slujiri Arhierești la Parohia Grădiște 1, din Arhiepiscopia Aradului, în Duminica Lăsatului sec de carne

În Duminica lăsatului sec de carne, a Înfricoșătoarei Judecăți (3 martie 2019), Parohia Grădiște 1, din Arad, a fost gazda mai multor slujiri și evenimente bisericești.Sfânta Liturghie Arhierească a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și Chiriarhul locului, împreună cu Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și un sobor de preoți și diaconi, format din Părintele Paroh Mihai-Octavian Blaj, Părintele Toma Iosif, Preot misionar în Mitropolia Ardealului și membru în conducerea centrală a Asociației „Oastea Domnului” de la Sibiu, Părintele Ieromonah Pimen Lupu, de la Așezământul Memorial „Pr. Iosif Trifa” de la Certege, Jud. Alba, Părintele Viorel Merlușcă, Preot pensionar de la Parohia Grădiște 1, Arhidiaconul Tiberiu Ardelean, de la Catedrala Arhiepiscopală din Arad, Părintele Arhidiacon Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula și Diaconul Călin Teuca, de la biserica Grădiște 1. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Unirea Grădișteană, condusă de prof. Corina Teuca, iar la slujbă, alături de credincioșii din cartierul Grădiște, între care s-au numărat și mulți copii și tineri, au luat parte și numeroși membri ai „Oastei Domnului” din diferite localități din România, veniți la Parohia Grădiște pentru a omagia memoria și personalitatea Domnului Moise Velescu, fiu duhovnicesc al acestei Parohii și conducător pe țară al Asociației „Oastea Domnului” în perioada 1990-2008, până la mutarea sa la cele veșnice (4 martie 2008).

Cuvântul de învățătură al zilei a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, care a subliniat semnificația duhovnicească a acestei duminici ce ne pregătește pe toți pentru încă o etapă preliminară, înainte de intrarea în Postul cel Mare, al Sfintelor Paști, prin milostenia pe care trebuie să o avem și noi în vedere și a evocat, de asemenea, personalitatea Domnului Moise Velescu, pe care a avut ocazia să îl cunoască personal și să îl aprecieze, în munca sa depusă cu sârguință, în vremuri grele, în folosul Asociației „Oastea Domnului”, dar și în legătură de fidelitate față de Biserica Străbună, din care face parte și în jurisdicția căreia și-a dorit întotdeauna să rămână. În acest sens, a fost evocată și comuniunea deplină, ortodoxă și românească, ce trece dincolo de granițe, prin împreună-slujirea din această duminică, dar și prin existența unei Asociații a „Oastei Domnului” la Micherechi, în Episcopia Ungariei. Un cuvânt de apreciere asupra personalității Domnului Moise Velescu a fost rostit la final și de către Părintele Toma Iosif, care și-a exprimat mulțumirea sufletească pentru purtarea de grijă a Sfântului Sinod și a Bisericii Străbune față de Asociația „Oastea Domnului” și pentru această slujire liturgică arhierească de la Parohia Grădiște, la care a luat parte.

După Sfânta Liturghie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, Preasfințitul Părinte Siluan, împreună cu Părintele Paroh Mihai Blaj și cu Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala din Giula, a săvârșit Taina Cununiei pentru tinerii arădeni Alexandru și Ana Maria Mănuilă, nepotul Preasfinției Sale, precum și Taina Botezului pentru pruncul Ianis Alexandru, fiul acestora, care a primit astfel, în acest locaș de cult, intrarea sa în rândurile Sfintei Biserici Dreptmăritoare Străbune.

Tot aici, după aceste slujbe, a avut loc și reuniunea membrilor „Oastei Domnului” dedicată memoriei și pomenirii Domnului Moise Velescu, care a devenit o tradiție în această Parohie. Este cel de-al 11-lea an de când se face aici parastas și slujbe de pomenire pentru Domnul Moise Velescu și de fiecare dată la aceste slujbe a luat parte și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei.

Astfel, slujirile de la această Parohie, din duminica ce precedă cu o săptămâna intrarea în Postul Mare din acest an, au fost multiple și au avut un puternic caracter misionar, dar și de comuniune inter-eparhială ortodoxă și românească.

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

IMG_6606

IMG_6610

DSC_0360

DSC_0366

IMG_6615

IMG_6613

DSC_0416

DSC_0395

DSC_0398

DSC_0393

DSC_0384

DSC_0389

IMG_6612