Cerc pastoral-misionar în parohia Secusigiu, Protopopiatul Arad

În Duminica a 5-a din Post, a Mariei Egipteanca, preoții din cercul pastoral numarul 5 Vinga, coordonați, cu binecuvântarea ÎnaltPreasfințitului Parinte Timotei Arhiepiscopul Aradului, de preotul Ștefan Horia, s-au întrunit, în după-amiaza zilei, în biserica cu hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe din parohia Secusigiu, protopopiatul Arad.Cercul misionar a început cu Taina Sfântului Maslu, la care au participat un sobor de preoti si un numar însemnat de credincioși, atât din parohia gazdă, cât și din parohiile învecinate. Din sobor au facut parte: Pr.Paroh Ștefan Horia – coordonatorul cercului, Pr. Jirj Valer – pensionar, Pr. Ursu Nicolae – parohia Mănăștur, Pr. Blidar Mihai – parohia Sânpetru-German, Pr. Mateiu Marius – parohia Munar, Pr. Sas Răzvan – parohia Vinga, Pr. Higioșan Sorin – parohia Zădăreni și Pr. Goronea Valentin – parohia Hunedoara Timișană.

Anul 2019 a fost proclamat, de către Sfântul Sinod, ca „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)” și „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti în Patriarhia Română”. De aceea, la încheierea Tainei Sfântului Maslu, preotul Blidar Mihai de la parohia Sânpetru-German a susținut referatul cu titlul „Arta manuscriselor – început și temei al traducerilor de cărți bisericești în limba română”.

„Un manuscris, chiar și atunci când este o copie, este un unicat. Aș îndrăzni chiar să spun că este o personalitate, cu caracterele și diferențele specifice, care-l fac să fie, totdeauna, altceva decât un alt manuscris similar. Într-un manuscris intră, în întregime, personalitatea autorului sau a copistului. În filele lui simțim sufletul celor care au migălit, de multe ori în miez de noapte, gândurile lor sau ale altora. Îl simțim într-o literă rotunjită cu îngrijire, într-o poartă de carte, într-un frontispiciu, într-o literă începătoare. Simțim, în paginile înflorate de scris, de linii sau flori, cum au căutat, după măsura talentului lor, să coboare din suflet pe hârtie frumusețe din frumusețea sufletului lor” a menționat părintele în lucrarea susținută. De asemenea, a mai amintit și de tezaurul manuscriselor de la Mănăstirea Dragomirna, cât și de faptul că, multe dintre manuscrisele realizate pe pământ românesc sunt păstrate în multe din bibliotecile din europa de astăzi.

La finalul cercului pastoral, părintele coordonator, Pr. Ștefan Horia a mulțumit tuturor pentru participare, felicitând, totodată, pe susținătorul referatului pentru tema documentată pe care a prezentat-o.

Pr. Blidar Mihai

IMG-20190414-WA0057[1]

IMG-20190414-WA0060[1]