CERC PASTORAL MISIONAR PAROHIA CAPORAL ALEXA

Duminică, 31 martie 2019, Parohia Caporal Alexa, din Protopopiatul Arad, a găzduit întrunirea preoţilor din cadrul Cercului pastoral-misionar Zărand, coordonați, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, de către Preacucernicul Părinte Nicolae Rădulescu, preot paroh la Parohia Sântana I.   Întrunirea a început la ora 17, în biserica parohială, unde s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu, după care preoţii prezenţi s-au retras la Oficiul parohial, unde s-au purtat discuţii pe tema referatului susţinut de către părintele Liviu Pamfiloiu, preot paroh la Parohia Caporal Alexa. În referatul prezentat, ,,Comunitatea parohială din satul românesc, mărturii istorice și culturale”, a vorbit despre comunitate și comuniune, despre rolul Bisericii în formarea și conturarea identității naționale de neam, cât și despre puterea comunității parohiale și complexitatea satului românesc. Când spunem satul românesc spunem țăranul român. De-a lungul timpului istoria și-a spus cuvântul, iar istoria țăranului român a fost legată de Biserica acestui neam greu încercat, de preotul satului care împreună formau acea comunitate parohială în duhul credinței străbune și a obiceiurilor strămoșești.

Viața țăranului a depins mult timp de marii stăpânitori de pământ care i-au folosit ca pe niște bunuri fără a avea vreun drept. De aceea, în istoria zbuciumată a neamului nostru nu au fost puține cazuri de revolte și răscoale țărănești spre câștigarea drepturilor minime față de marii latifundiari, de obicei străini. Două evenimente istorice au marcat țăranul și satul românesc din Transilvania: Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan din anul 1784 și Revoluția din anul 1848/1849. Totodată, părintele Pamfiloiu a dorit să evidențieze și numele câtorva personalități marcante ale satului Caporal Alexa. În luările de cuvânt, preoţii prezenţi şi-au adus aportul în dezbaterea temei.

La finalul discuţiilor, preotul paroh, Liviu Pamfiloiu, a mulţumit preoţilor care au participat la acest moment important din viaţa comunităţii pe care o păstoreşte. Seara s-a încheiat cu o agapă frăţească.

Diacon Adrian Crainic

IMG-20190401-WA0002 (1)