Cerc pastoral misionar la Șiria. Instalarea noului preot paroh

Duminică 31.03.2019, credincioșii parohiei Șiria au participat la moment prilejuită de întrunirea Cercului pastoral misionar Șiria. La orele 16 s-a oficiat Taina Sfântului Maslu de către un sobor alcătuit din preoții Cercului pastoral-misionar nr. III Șiria.

Din sobor au făcut parte: Pr. Doca Leonardo și Pr. Dărău Petru de la parohia Pâncota,  Pr. Radeș Mihai de la parohia Mîsca, Pr. Trif Adorian de la parohia Galșa,  Pr. Pavel Savu și Botezatu Iulian de la parohia Șiria,  Pr. Murg Marius de la parohia Covăsînț, Pr. Jula Petru de la parohia Cuvin, Pr. Săvușcă Valentin de la parohia Miniș, protosinghel Emanuel de la Mănăstirea Feredeu,  conduși de către preotul Mercea Nelu protopopul Lipovei. Răspunsurile liturgice la Taina Sfântului Maslu au fost oferite, de către un grup de teologi conduși de către domnul profesor Paul Kriszner.

Cuvântul de învățătură a fost rostit, de către preotul Mercea Nelu Protopopul Lipovei, în care a făcut referiri la pericopa evanghelică din Duminica III-a din Postul Mare a Sfintei Cruci (Marcu VIII, 34-38; IX , 1).Pe lângă mesajul evanghelic a reiterat episodul petrecut în anul 312 înaintea luptei Sfântul Împărat Constantin cu Maxențiu de la Pons Milvius (Podul Vulturului), atunci când a văzut pe cer mesajul divin biruitor ”In hoc signo vinces”. Noaptea în vis Mântuitorul i-a cerut să pună pe steagurile armatei sale simbolul Său. În urma acestei viziuni cu o armată inferioara numeric, Sfântul Constantin a repurtat o victorie miraculoasă, lucru mărturisit și  în inscripția de pe Arcul lui Constantin din Roma că a căștigat lupta prin inspirație divină (instictu divinitatis).

Preotul Jula Petru de la parohia Cuvin,  a dat citire referatului cu tema ”Biserica – centrul vieţii spirituale a satului românesc. Viziunea liturgică asupra creaţiei şi a vieţii umane („veşnicia s-a născut la sat”)

Referentul a subliniat câteva idei centrale legate de rolul Bisericii în viața omului și ritmicitatea liturgică, care asigură devenirea  pe plan spiritual.

La final  preotul Mercea Nelu Protopopul Lipovei a dat citire decizie Centrului Eparhial de numire a preotului Botezatu Iulian în postul de paroh la parohia Șiria, după care a mulțumit preotului Pavel Savu pentru cei 31 de ani petrecuți în calitate de paroh și i-a urat succes în activitate preotului Botezatu Iulian.

La  acest eveniment a participat domnul Cionca Iustin, Președintele Consiliului Județean Arad, domnul primar Ing. Valentin Bot primarul comunei Șiria, doamna Garofița Popa consilier județean și alte oficialități locale.

La final preotul Botezatu Iulian a mulțumit Înaltpreasfințitului Timotei, Arhiepiscop al Aradului pentru încrederea acordată, părintelui Protopop Mercea Nelu și preoților prezenți pentru participare și i-a invitat la o agapă creștină.

IMG-20190331-WA0113

IMG-20190331-WA0079

IMG-20190331-WA0041