Concurs de bătut toaca în Parohia Prunișor

În săptămâna a V-a din Postul Mare, în cadrul întâlnirilor săptămânale ale grupului catehetic „Sfântul Stelian” din Parohia Prunișor, s-a organizat un concurs de bătut toaca.
Acest eveniment a reunit un număr de 30 de copii și tineri, fiecare dintre aceștia având câte un rol de îndeplinit. Astfel, unii au fost jurați, iar alții concurenți. Fiecare participant a fost răsplătit pentru munca depusă printr-o diplomă și câteva cărți.
Scopul principal al acestui eveniment a fost în primul rând, ca tinerii să redescopere comorile satului românesc, una dintre acestea fiind și „bătutul toacei” și totdată de a fi în împreună lucrare și comuniune frățească. Acest eveniment încadrându-se în contextul anului omagial.
Într-un text apocrif siriac, care datează din secolul al V-lea sau al VI-lea se consemnează faptul că după ce Noe a finalizat construirea arcăi, Dumnezeu i-a poruncit acestuia să facă o toacă din lemn și de asemnea și un ciocan din același lemn, cu ajutorul căreia informa poporul de iminența potopului și în același timp, îi îndemna să se pocăiască și să se convertească. Prin aceasta înțelegem că toaca are fundamente vechi-testamentare.
Așadar, acest eveniment a fost un prilej de bucurie sufletească și înălțare duhovnicească.

Pr. Florin-Ioan Avram

 image

image

image

image

image