Proscomidia – lecție demonstrativă, la Biserica Ortodoxă „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Bocsig

Vineri, 12.04.2019, împreună cu elevii clasei a VII-a de la Școala Gimnazială ”Vasile Pop” Bocsig am avut o lecție mai aparte, demonstrativă, foarte frumoasă și de-a dreptul înălțătoare.
Pentru că am parcurs lecția ”Sfânta Liturghie – întâlnirea cu Hristos”, m-am gândit că ar fi de folos să vedem cum pregătește preotul Proscomidia.
De data aceasta locația obișnuită pentru lecție nu a mai fost sala de clasă, ci Biserica Ortodoxă „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Bocsig, iar gazda noastră a fost bineînțeles prea cucernicul părinte paroh Dragoș Teodor, care ne-a primit cu căldură sufletească și bucurie.
Prea cucernicia sa, ne-a arătat mai întâi proscomidiarul, obiectele de cult folosite la săvârșirea Proscomidiei și apoi ne-a prezentat practic și ne-a explicat rânduiala Proscomidiei, pentru a înțelege mai bine ceea ce se petrece dincolo de catapeteasmă, în Sfântul Altar, în această primă parte a celei mai importante slujbe, Sfânta Liturghie.
Mulțumim din suflet părintelui paroh pentru dragostea cu care ne-a primit și pentru modul în care a explicat elevilor fiecare moment din prima parte a Sfintei Liturghii, Proscomidia, cât și celelalte următoare, pentru a înțelege mai bine cele ce se desfășoară dincolo de catapeteasmă și cum pregătește preotul darurile de pâine și vin pe care credincioșii le aduc la biserică și cum ele ajung, Cinstitele Daruri și apoi Trupul și Sângele Mântuitorului, pregătite cu atâta dragoste pentru Hristos de către urmașii Sfinților Apostoli în toate bisericile ortodoxe.
Nădăjduim că cele prezentate în această lecție demonstrativă să le fie copiilor atât de folos cât și pentru îmbogățirea cunoștințelor religioase.
La finalul lecției demonstrative copiii au primit din partea noastră iconițe, calendare și pliante cu explicațiile necesare despre rânduiala Proscomidiei, întocmite după Catehismul Ortodox.
Prof. Bun Claudia

image

image

image

image

image