Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului şi la invitaţia adresată de Cătălin-Iulian Drăgan, Preşedintele filialei A.S.C.O.R din Arad, Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Vlad, Profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, a susţinut marți , 2 aprilie 2019, în sala festivă a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, conferinţa cu tema „Mâniați-vă și nu greșiți – Mânia în perspectiva vieții duhovnicești ”. Această conferință este a treia din șirul de conferințe organizate de A.S.C.O.R Arad din această perioadă a Postului. Moderatorul conferinței a fost Radu-Mihai Popovici.
Aula Facultăţii s-a umplut de participanţi, majoritatea dintre ei fiind tineri. Între aceştia s-au numărat şi mai mulţi clerici, cadre didactice ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad : Pr. Lucian Farcaşiu, Pr. Filip Albu, Pr. Caius Cuțaru, Pr. Ștefan Negreanu,cât și alți preoți parohi din Arhiepiscopia Aradului și din Episcopia Devei și Hunedoarei.
În prima parte a conferinței s-a răspuns la întrebarea „Ce este mânia?”. Părintele profesor a evidențiat faptul că „mânia este o parte a părții irascibile, partea războinică prin care noi ne împotrivim de viața care este legată de noi, iar noi ca și chip a lui Dumnezeu am fost făcuți să iubim viața – ” Nu-i așa că Dumnezeu v-a menit să vă iubiți viața?”
Apoi s-a pus în vedere evenimentul biblic în care Adam a păcătuit fiind ispitit de diavol și prin aceasta el s-a mâniat pe Dumnezeu, deoarece el a primit poruncă de a nu mânca din pom, prin acest mod „mânia bună foarte devine mânie pătimașă.”
„Iată os din oasele mele”- cea mai frumoasă declarație de iubire. După ce păcătuiește, Adam se raportează la Eva ca „femeia aceea pe care Tu mi-ai dat-o”, rupându-se astfel de comuniunea cu ea. Prin mânia pătimașă, omul se apropie de asemănarea cu diavolul.
Totodată părintele a prezentat formele mâniei: nedreptatea, defăimarea nedreaptă, ofensa, lovirea , mustrarea nedreaptă, astfel mânia generând atât păcat, cât și mânia celuilalt, asemenea unui efect de spirală, ducând la „satisfacția de răzbunare” . În același timp, mândria duce la mânie: „tu nu vezi cât de grozav sunt și mă mânii pe tine, dar mă mânii rău” a exemplificat Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Vlad.
Mânia înseamnă iubirea minții. Părintele susține că mintea are doi ochi, ochiul stâng care ne este dat ca prin el să ajungem la contemplarea naturală, să vedem minunăția naturii, și ochiul drept al minții , care ne este dat să ajungem la contemplarea lui Dumnezeu, a luminii nezidite.
Mânia orbește mintea , situându-ne astfel pe noi înșine înaintea lui Dumnezeu.
Ruperea de Dumnezeu duce la mânie. Mânia se reflectă atât în suflet cât și în trup, oamenii care sunt într-o stare continuă de mânie cad pradă bolilor cardiovasculare. Astfel, mânia pierde rugăciunea, dar în același timp rugăciunea potolește mânia .
Putem să ne vindecam de mâine ? Ei bine, „mâniați-vă și nu greșiți” este „mânia cea bună”, se tâlcuiește prin modul de a te mânia pe tine pentru păcatele pe care le ai și de a încerca să te îndrepți. Soluția este ca omul să realizeze că el este „tâmpitul”, nu omul de lângă el.
Un cuvânt de mânie apare și în Sfânta Scriptură, din partea lui Dumnezeu spre șarpe, în Facere capitolul 3, versetul 14, „Zis-a Domnul Dumnezeu către şarpe: „Pentru că ai făcut aceasta, blestemat să fii între toate animalele şi între toate fiarele câmpului; pe pântecele tău să te târăşti şi ţărână să mănânci în toate zilele vieţii tale!” Sfinții Părinți explică faptul că acestea ar fi trebuit să fie cuvintele lui Adam către șarpe atunci când a fost ispitit.
Mânia trebuie verificată, adică să cercetăm de ce păcat este legată; dacă este legată de plăcere, se rezolvă prin post. Milostivirea este legată de iubire, astfel slăbește mânia. Noi trebuie să mutăm atenția pe pozitivitate, „să aduc lumina în mine”.
În a doua parte, au urmat numeroase întrebări care au primit răspuns din partea părintelui și au fost întâmpinate cu bucurie de către participanți.
În cele din urmă, îndemnul părintelui este : „Nu uitați oameni buni, tot ceea ce se întâmpla în viața noastră, trebuie să raportăm la Dumnezeu, lucru care din păcate nu se mai practică astăzi.”
Denisa Mureșan, membru A.S.C.O.R Arad