Poetul Ștefan Augustin Doinaș omagiat în satul natal

Astăzi în data de 18 aprilie 2019 în localitatea Caporal Alexa din jud. Arad a sărbătorit omagiul poetului național Stefan Augustin Doinaș. Poetul care s-a născut în localitatea Caporal Alexa la data de 26 aprilie 1922 si urmeaza ciclul primar în satul său natal apoi continua studiile la Liceul Moise Nicoară din Arad având director pe Ascaniu Crișan.

În toamna anului 1941 abolventul de liceul pleaca la Sibiu unde se refugiase Universitatea clujeană si studiază facultatea de Medicina și facultatea de Litere și Filosofie. În 1948 absolvă facultatea și se întoarce ca profesor în satul său natal. Poetul în toata activitatea lui a încercat să aducă limba română la un alt nivel lingvistic și a fost condamnat la un an de închisoare. La 5 februarie 1958 a fost eliberat iar la 8 aprilie 1958 se căsătorește cu Irinel Liciu. După 1989 devine devine membru al Academiei Române și senator în Parlamentarul României. Poetul a decedat pe data de 25 mai 2002.

Acest omagiu a început cu slujba parastasului oficiat de parintele Liviu Ion Pamfiloiu care a susținut un cuvant de început urmând prezentarea elevei Roxana Betea. Primarul Daniel Tomuța a susținut un discurs despre viata poetului împreună cu profesorul Mirco Garjitzky. Cadrele didactice din Caporal Alexa au organizat un concret de cântări si poezii împreună cu copiii școlii gimnaziale Ștefan Augustin Doinaș în amintirea poetului. Doamna Monia Deta o profesoară de Limba Română ne-a onorat cu prezența ei în mijlocul nostru spunând că realizeaza un portofoliul cu tema „Stefan Augustin Doinaș” pentru etapa națională a olimpiadei Universul Cunoașterii prin Lectura. Manifestarea s-a încheiat cu un discurs susținut de domnul profesorul Ciama George Ioan.
Elev Teaha Mihai Cristian

image

image

image

image

image