PS Părinte Emilian Crișanul a săvârșit Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala Veche din Arad

Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârșit slujba Deniei celor 12 Evanghelii la Catedrala Veche din Arad, împreună cu soborul de preoți și diaconi ai catedralei.

În cuvântul adresat celor prezenți, Preasfinția Sa a vorbit despre însemnătatea acestor Denii din Săptămâna Mare, cu istorisirile evanghelice și învățătura Bisericii despre jertfa mântuitoare. De asemenea, Ierarhul a amintit faptul că în această zi, în Catedrala Patriarhală din București, s-a săvârșit slujba de sfințire a Sfântului și Marelui Mir. Această slujbă a avut loc exact la împlinirea a 134 de ani de la recunoașterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române de Patriarhia Ecumenică, în data de 25 aprilie 1885, iar în acest timp, în biserica noastră a fost sfințit de 22 de ori.

***
Scurtă explicaţie liturgică a Deniei celor 12 Evanghelii

Pericopele evanghelice în număr de 12 ale acestei slujbe alcătuiesc un tablou complet al Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului, culminând cu răstignirea și moartea Sa pe Cruce.

În timpul Antifonului al XV-lea de la Denia celor 12 Evanghelii, în dangătul clopotului, a fost adusă din Sfântul Altar în mijlocul bisericii Sfânta Cruce pe care este pictată răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos.

Conform Sinaxarului citit la această slujbă, în Sfânta și Marea zi Vineri se prăznuiesc sfintele și mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița și înainte de toate Crucea și moartea, pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută pe cruce de tâlharul recunoscător, care a fost răstignit împreună cu El.

Protos. Iustin Popovici

image

image

image

image

image