Sfârșit de săptămână duhovnicească în Filia Stoinești

La finalul celei de-a cincea săptămâni a Postului Mare, credincioșii Filiei Stoinești, din Parohia Ortodoxă Rogoz de Beliu, s-au aflat într-un amplu program duhovnicesc.Sambată seara, în cadrul vecerniei, Parintele Nicolae Monea, de la Parohia Tăgădău, ne-a onorat cu prezența sa, iar la finalul slujbei, a ținut un frumos și bogat cuvant de învățătură, nutriment pentru sufletele celor prezenți, vorbind despre importanța vieții noastre spirituale, despre gravitatea păcatului și urmările acestuia și nu în ultimul rând despre reazemul nostru de toate zilele, Maica Domnului, mijlocitoarea noastră.

Duminică, în cadrul Sfintei Liturghii,  Biserica Ortodoxă Sfinții Arhangheli Mihail si Gavril din Stoinești, i-a avut ca invitați pe o parte din elevii Școlii Generale din Craiva, împreună cu doamna director Mihaela Trânc, doamna invățătoare Laura Trânc și domnul profesor de religie, Marius Jurcă. După săvârșirea Sfintei Liturghii, copiii au recitat poezii, au cantat pricesne și au prezentat o frumoasă scenetă, întregul program fiind destinat Învierii Domnului și Mântuitorului Nostru Iisus Hristos.

Cu toții știm că datinile și obiceiurile legate de Sfintele Sărbători Pascale, care încă se mai păstrează în satele noastre, reprezintă matca unei întregi game de fenomene și manifestări spirituale pe care creștinul ortodox le trăiește pe perioada Postului Mare, lucruri prezente și proiectate în multe creații literare, poezii și pricesne. Așadar, prezența vie a copiilor și întregul program pe care aceștia l-au prezentat și l-au pregătit cu multă trudă, nu a făcut altceva decât să reflecte în ochii noștri lumina Învierii Mântuitorului Iisus Hristos și să aducă bucurie celor prezenți.

În încheiere, părintele Ovidiu Oprișa a prezentat pe scurt viața Sfintei Maria Egipteanca, subliniind, la fel ca în fiecare an, faptul că trebuie să-i aducem cinste și s-o avem mereu drept exemplu și de asemenea,  a adus mulțumire elevilor și cadrelor didactice pentru vizita făcută, invitându-i să mai poposească și în alte rânduri la Biserica din Stoinești.

Tot în Duminica a V-a din Post, a avut loc și Taina Sfântului Maslu, începând cu orele 17:30, în Biserica Ortodoxă Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Stoinești, la care a participat un sobor format din 4 preoți: Pr. Radu Constantinescu de la Biserica Izvorul Tămăduirii din Ineu, Pr. Gabriel Streulea de la Parohia Șilindia, Pr. Radu Sas de la Parohia Agrișul Mic și părintele paroh, Ovidiu Oprișa.

În încheierea acestei seri binecuvântate, dar și a acestei frumoase săptămâni, Părintele Radu Sas ne-a vorbit despre statornicia în credință pe final de post, subliniind faptul că la capătul postului ne așteaptă răsplata ostenelii, care este bucuria Învierii Domnului. De asemenea, sus numitul părinte a amintit că rolul preoților este conform îndemnului apostolilor, care spuneau: “Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în Numele Domnului” Epistola sobornicească a Sfântului Apostol Iacov (5,14).

Întreaga slujbă și cuvintele de învățătură prețioase vor rămâne în sufletele credincioșilor și ne rugăm ca Sărbătoarea Învierii Domnului să ne găsească mai buni și mai râvnitori.

Pr. Ovidiu Oprișa, Parohia Rogoz de Beliu.

2

3