Cerc pastoral-misionar la Măderat

Duminică 19.05.2019, credincioșii parohiei Măderat au participat într-un număr impresionant la Taina Sfântului Maslu oficiată, la orele 16,30 cu prilejul întrunirii Cercului pastoral misionar Șiria, de către un sobor alcătuit din preoții Cercul pastoral-misionar nr.III Șiria: Flavius Ardelean, Doca Leonardo și Dărău Petru de la parohia Pâncota, Radeș Mihai de la parohia Mîsca, Trif Adorian de la parohia Galșa, Pavel Savu și Botezatu Iulian de la parohia Șiria, Murg Marius de la parohia Covăsînț, Jula Petru de la parohia Cuvin, protosinghel Emanuel de la Mănăstirea Feredeu, Șirian Mircea de la parohia Radna, secretarul Protopopiatului Lipova. conduși de către preotul Mercea Nelu protopopul Lipovei.
Cuvântul de învățătură a fost rostit, de către preotul Flavius Ardelean de la parohia Pâncota, în care a făcut referiri la semnificația profundă a salutul creștinesc ”Hristos a Înviat”, pe care fiecare creștin îl rostește vreme de 40 de zile de la marele praznic al Învierii până la Înălțarea Domnului cu trupul la cer. Acest salut este o adevărată mărturisire de credință și a fost rostit de către femeile mironosițe, după ce au fost încredințate de către îngerii. Atunci când rostim acest salut mărturisim credința în Înviere și dorim să fim părtași ai luminii neînserate a Împărăției Lui Dumnezeu.
Preotul Botezatu Iulian de la parohia Șiria, a dat citire referatului cu tema ”Valori culturale şi spirituale create şi promovate de satul românesc: cântece populare, jocuri populare, costume populare, meşteşuguri, artizanat, tradiţii, obiceiuri”. Referentul a subliniat rolul deosebit al satului românesc în păstrarea valorilor culturale și spirituale. Portul, jocul și aproape toate obiceiurile satului românesc au semnificație și poartă pecetea unei profunde credințe creștine.
La finalul Tainei Sfântului Maslu preotul paroh și protopopul Lipovei Mercea Nelu a mulțumit din suflet preoților dar și credincioșilor, care prin prezența lor au înfrumusețat Biserica. Ziua s-a încheiat cu o agapă creștină.

Preot Botezatu Iulian

image