Ierarhii arădeni au participat la Simpozionul Internațional organizat la Caransebeș

La Caransebeș au debutat astăzi, 6 mai, lucrările Simpozionului Internațional „Comuniune şi comunităţi: jertfă, slujire, spiritualitate”. Evenimentul este organizat de Episcopia Caransebeșului în cadrul Zilelor credinței și culturii și s-a desfășurat în Sala de festivităţi Mitropolit Nicolae Corneanu a Centrului eparhial.

Manifestarea a început încă de duminică, 5 mai, cu vernisarea expoziţiei foto-documentare „Episcopia Caransebeșului, răstignire și înviere (70 de ani de la desființare și 25 de ani de la reînființare)” în Muzeul Episcop Dr. Elie Miron Cristea al Episcopiei Caransebeşului, de către ierarhii ce au slujit la hramul Catedralei episcopale.

Și astăzi cei peste 60 de cercetători veniți pentru Simpozion au avut posibilitatea înainte de deschiderea festivă să verniseze expoziţia foto-documentară ce este expusă temporar în Muzeul Episcopiei Caransebeșului.

Înainte de comunicările în plen şi cuvintele de binecuvântare ale ierarhilor prezenţi, Grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeşului a susținut un recital de pricesne specifice perioadei, iar un grup de elevi seminariști au prezentat un moment folcloric, având ca temă satul românesc.

În continuare ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Ignatie, Episcopul Huşilor, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria și PS Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului au susținut comunicări având ca temă Anul omagial și Anul comemorativ 2019 în Patriarhia Română.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a subliniat în comunicarea sa intitulată „Cultura din pridvorul neamului” că „dacă răsfoim istoria neamului nostru o să găsim o cultură care are dimensiuni cosmice în una dintre cele trei «academii» ce se află în satul românesc: Familie, Școală și Biserică. Marile bătălii nu s-au dat pe câmpurile de luptă, ci în conștiința unui om și a unei națiuni. Astăzi suntem obișnuiți să analizăm efectele acțiunii militare a unor state împotriva altora, neglijând faptul că bătăliile din spațiul cultural de multe ori pe termen mediu și lung au efecte devastatoare. Avem ca nație atâta minte câtă cultură avem, în spațiul mental al unui neam se plămădește viitorul lui. În cultură se ascund marile taine ale unui neam, iar taina neamului nostru este sfântă deoarece creștinismul a sfințit mintea și cultura neamului nostru dintru început”.

De asemenea, au fost lansate și volumele „Simpozionului Unitate şi Dăinuire. Centenar România Mare 1918-2018” și „Conferinţa Naţională BISERICĂ ȘI NAȚIUNE la românii din Banat şi Transilvania. Episcopul Elie Miron Cristea şi Marea Unire”.

Pentru rezultatele activităților de excepție în diferite domenii ale vieții bisericești și civile în sprijinul Bisericii, părintele Prof. Univ. Dr. Sorin Cosma a primit la final din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel „Ordinul Sfântul Apostol Andrei Ocrotitorul României”, distincție înmânată de către Preasfințitul Părinte Lucian.

Simpozionul a continuat după-amiază pe două secțiuni, una istorică și una teologică. În Sala Festivă a Centrului Eparhial s-a desfășurat secțiunea  teologică, iar în „Aula 1 decembrie 1918” a Primăriei Municipiului Caransebeș cea istorică.

sursa:https://www.episcopiacaransebesului.ro/promo/2019/05/simpozion-international-la-caransebes/

DSC_6837

DSC_6845

DSC_6758

DSC_6854

DSC_6827

DSC_6895

DSC_6853

DSC_6818