IPS Părinte Timotei a participat la ceremonia dedicată Centenarului intrării Armatei Române în Arad

Se împlinesc 100 de ani de la intrarea în orașul Arad a Regimentului 6 Vânători de Munte din armata regală română, comandat de colonelul Theodor Pirici. Armata română venea să garanteze instaurarea și funcționarea instituțiilor Regatului României și aplicarea Hotărârii de unire de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.
În tot timpul scurs de la acea dată magică, administrația ungurească nu a cedat frâiele conduceri în orașul Arad și în județ, ca de altfel în toată parte de vest a țării. Ba mai mult, bande înarmate de soldați unguri terorizau populația românească, ucigând fără discernământ civili români sau chiar membri ai Gărzii Naționale române. Nici măcar Misiunea Franceză nu a reușit să stăvilească crimele și teroarea maghiară, care a culminat în aprilie 1919 cu intrarea în ținuturile românești a armatei guvernului bolșevic al lui Bela Kun. Riposta armatei române a fot promptă, ofensiva din Ardeal ajungând până la Tisa.
În acest context complicat, în data de 17 mai 1919 un regiment românesc a venit la Arad pentru a asigura instaurarea și funcționarea organismelor Statului Român.
Intrate dinspre Șofronea pe drumul care acum poartă numele Calea 6 Vânători, trupele române au fost primite cu flori și urale de populația Aradului, majoritar românească.
Ajuns la Primărie, colonelul Pirici a fost întâmpinat cu respect de autoritățile locale (comisarul guvernului Ferdinand Gresn, primarul dr. Sárkányi, ispravnicul Silvestru și vicarul episcopal Mihail Păcățianu). Colonelul a ținut o scurtă cuvântare, în care a spus: „Am venit la Arad în numele regelui Ferdinand, regele tuturor românilor. Armata română a venit ca să apere oraşul. Fiţi convinși că toate măsurile pe care le vom lua vor avea de scop numai interesele poporului, fără deosebire de confesiune şi naţionalitate. Aici se vor aplica legile Statului Român și orice călcare a legii sau atentat contra Statului Român va fi pedepsit cu cea mai mare străjnicie”.

În cinstea zilei de 17 mai și a Armatei Române, în seara zilei de 16 mai 2019 a fost organizată la Palatul Cultural din Arad o frumoasă ceremonie, prin care autoritățile locale din municipiu și județ, împreună cu cetățenii, și-au arătat stima și respectul pentru armata activă, de rezervă și veteranii de război.
Asistența în picioare a aplaudat intrarea în sală a generalului (r) Vasile-Ionel Heredea – președintele Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R., flancat de lt.col. Ciprian Filimon – comandantul garnizoanei Arad și de mr. Albin Oprea – șef de stat major al Batalionului 191 Infanterie din Arad. Alături de ei pășeau cu demnitate col.(r) Sandu Crișan – președintele Filialei Județene „ZĂRANDUL” Arad a A.N.V.R. și col. (r) Constantin Bursa – președintele Filialei Județene „AVRAM IANCU” Arada a A.N. „Cultul Eroilor – Regina Maria”, urmați de ofițeri și subofițeri ai unităților militare din Arad, cu toții în uniforme de gala.
Au luat cuvântul, spunând cuvinte de înaltă apreciere la adresa armatei, ÎPS Timotei arhiepiscopul Aradului, viceprimarul municipiului Arad Călin Bibarț, președintele Consiliului Județean Arad Iustin Cionca și vicepreședintele Consiliului Județean Sergiu Bâlcea.
Gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea a salutat publicul în numele armatei active, de rezervă și a veteranilor de război: „Armata a intrat în Arad acum 100 de ani în numele Regelui Ferdinand, pentru a garanta Marea Unire și funcționarea instituțiilor Statului Român. Armata de azi apără democrația și ordinea constituțională, conform jurământului față de țară și popor. Mulțumesc autorităților locale și dvs., tuturor care participați la această frumoasă ceremonie. Prin noi, îi cinstiți pe ostașii care au apărat România întregită. Trăiască Armata Română! Trăiască România!”
Apoi, președintele filialei arădene a înmânat distincții camarazilor săi și instituțiilor civile și militare cu care colaborează.
Seara s-a încheiat cu un minunat concert susținut de Filarmonica din Arad și cu o recepție oferită de primarul Aradului.
Manifestările dedicate Centenarului intrării armatei române în Arad și instaurarea administrației românești continua azi cu o paletă largă de acțiuni menite să marcheze aacest important eveniment din viața municipiului și județului nostru.
Dorin Ocneriu

image

image

image

image

image