Liturghie Arhierească şi parastas în Parohia Arad-Micalaca Veche II

În Duminica  a 4 –a după Paşti (a Vindecării slăbănogului de la Vitezda), Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica cu hramul ,,Naşterea Domnului”, a Parohiei Arad-Micalaca Veche II, înconjurat de soborul slujitorilor acestei parohii, din care a făcut parte şi Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial şi în prezenţa unui număr mare de credincioşi.

Cuvântul de învăţătură rostit de către Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a fost pus sub titlul ,,Ridicare din cădere” (cf. citirilor scripturistice: Fp.Ap. 9; Ioan 5), în care face o paralelă între cele două vindecări ale unor slăbănogi, cel de la Capernaum (Mc. 2) şi cel de la Vitezda, din pericopa zilei, cu particularităţile fiecăreia, adâncind pe cea a voinţei de însănătoşire care se leagă firesc de realitatea învierii credinciosului cu Învierea Domnului Însuşi. Căderea omenească începând cu cea a Protopărinţilor cere ridicare cum şi imnografia zilei arată, prin moartea a ceea ce este rău la învierea spre bine în veşnicie.

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârşită Slujba Parastasului la un an de la trecerea la cele veşnice a Părintelui Iacob Bupte, fost vicar administrativ al Arhiepiscopiei Aradului. În cuvântul rostit cu acest prilej, Chiriarhul nostru, în legătură cu pericopa zilei, a făcut o o exemplificare a faptului prin cel a cărui pomenire s-a făcut, preotul Iacob Bupte, care este şi ctitorul bisericii parohiale şi a fost unul dintre slujitorii de seamă ai Eparhiei Aradului.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Mixt ,,Naşterea Domnului” al Parohiei Micalaca Veche II, dirijat de Ovidiu Căpitan.

În numele preoţilor şi credincioşilor parohiei, părintele paroh Mircea Bupte i-a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru prezenţa şi slujirea în mijlocul acestei comunităţi parohiale.

Protos. Iustin Popovici

1

2

3

4

5

66

7

8

Foto credit: Liviu Căpitan