Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, Preasfințitul Părinte Daniil Stoenescu a conferențiat, în Duminica a V-a după Paști, în cadrul comunității ortodoxe din Cintei, la invitația Părintelui Paroh Nicu Breda. La conferință a participat și Pr. Conf. Univ. Lucian Farcașiu de la Facultatea de Teologie din Arad.
Tema distinsei conferințe a Preasfințitului Părinte Episcop Daniil s-a referit la „Apele din Sfânta Scriptură”, începând de la râurile din raiul protopărinţilor (Fac. 2, 14),până la apa ce țâșnește ca să dea viața cea veșnică, așa cum Domnul Iisus Hristos îi spune femeii samarinence ce venise la izvorul lui Iacov să ia apă (Ioan 4, 14). Fântâna a fost săpată de Iacov pe pământul cumpărat de la fiii Hemor (Emmor) Heveul (Fac. 33, 18). Conform unor mărturii din veacul al IV-lea, la fântâna lui Iacov exista construită o bisericuţă. De atunci, ea a fost recunoscută ca un loc de pelerinaj creştin.
Sfânta Scriptură face adesea referire la proprietăţile unice ale apei, în genere, îndeosebi la puterea ei de a curăţa şi de a susţine viaţa, folosind-o ca simbol pentru valorile spirituale și veșnice (Isaia 58, 11, Ioan 4, 14). Sfântul Chiril al Ierusalimului spune că „apa este elementul constitutiv al tuturor lucrurilor”, iar Sfântul Apostol Ioan prezintă pe Duhul Sfânt ca fiind drept apa cea vie. Lucrarea harului dumnezeiesc curăță păcatele omului prin pocăință şi devine astfel izvor de sfinţenie, virtuți şi de fapte bune. Aceasta este apa cea vie, ce sfințește. Ea potolește setea sufletului uman, prin apa Botezului şi prin lacrimile pocăinţei, pentru a întreține apoi virtuţile sfinte ale vieţii creştine.
Arhim. Teofan Mada, vicar eparhial