Cerc misionar în parohia Almaș

Preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar  Nr.3 Gurahonţ, coordonat din încredinţarea ÎnaltPreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei Seviciu, de către preotul Moţ Crăciun-Dorel, s-au întrunit, în după-amiaza zilei de 26 mai, la Biserica ortodoxă cu hramul „Bunavestire” din parohia  Almăş, protopopiatul Sebiş.

În cadrul acestei întrunirii s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului la care au luat parte credincioșii parohiei şi a parohiilor învecinate. Din sobor au făcut parte: Preaonoratul Părinte Protopop Botea Alexandru, pr. Moț Dorel coordonatorul cercului, pr. Oarcea Marian de la parohia Almăș, pr.Curechean Alin de la parohia Cil, pr. Pasc Darius de la parohia Bonțești, pr.Rocsa Sebastian de la parohia Pescari, pr.Cristea Silviu de la parohia Guravăii, pr.Vesa Ioan de la parohia Iosășel, pr.Lușcă Ciprian de la parohia Zimbru, pr.Groza Ștefan de la parohia Tălagiu, pr.Bej Florin de la parohia Crocna, pr. Zbârcea Teodor de la parohia Mădrigești, pr.Tulcan Dănuț de la parohia Secaș, diac. Moț Aurelian Iulian.

 Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)” și „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti Patriarhia Română”, au fost susţinute temele : 1.Biserica şi educaţia: nume de învăţători şi dascăli vrednici ai satului românesc, prezenţi în memoria şi cultura românească;2.  Primari harnici în satul românesc de-a lungul istoriei.Temele au fost tratate şi prezentate de părintele Bej Florin de la parohia Crocna.

În susținerea temei părintele afirma: satul românesc a fost dintotdeauna, un loc al liniștii, străjuit de biserică, de școală și primărie. Istoria ne demonstrează foarte bine legătura pe care a avut-o școala cu biserica și rolul lor în educația poporului român. Școala omului de la țară, la care ne referim acum, a început de acasă și s-a continuat în tinda bisericii, așa cum frumos amintea pedagogul Simion Mehedinți-Soveja că ,,școala cea mai temeinică este cea pornită din gospodăria părintească. Înțelegem astfel că educația a început de acasă, s-a continuat în biserică și pe lângă biserică, iar satul românesc a dat la rându-i o seamă de învățători și dascăli pricepuți care au rămas vii în memoria și cultura românească.

În continuare părintele Bej a evocat cateva personalități slujitoare la catedra școlii de odinioară între care a amintit pe cel mai cunoscut învățător din literatura română, scriitorul Ioan Creangă, dascălul cu un umor aparte de la mijlocul secolului al IX-lea, acesta a împletit prin priceperea lui pedagogia veche cu cea modernă, îmbinând cu succes dragostea pentru copii, umorul peren al țăranului român și aplecarea către cuvinte.Un alt învățător amintit de părintele a fost învățătorul Ioan Ardelean născut la Pecica, jud. Arad fiind fiu de țăran, care s-a remarcat ca un susținător al modernizării învățământului românesc și prin activitatea din cadrul bisericii. A mai fost evidențiată activitatea didactică și pedagogică a învățătorului Ioan Roman, foarte apreciată și recunoscută de contemporanii săi spre sfârșitul secolului al IX-lea. La începutul secolului XX îl întâlnim pe învățătorul erou Petru Șerban din Cintei, a cărui carieră promițătoare este întreruptă brusc, în vara anului 1941, când fiind pe front cade rănit în drum spre Odessa, murind ca erou, iar ultimele cuvinte fiind ,, mor fericit căci mor pentru țară”.

Temele prezentate au fost dezbătute de către preoții participanți.

În finalul întâlnirii, preotul paroh Oarcea Florin  a mulţumit tuturor pentru participare.         

Diac. Moţ Aurelian Iulian