Hramul Paraclisului arhiepiscopal Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Cimitirul Pomenirea

În Duminica Sfinţilor Români, 30 iunie 2019, la o zi după sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Chiriarhul arădean s-a aflat în biserica – paraclis arhiepiscopal din Cimitirul Pomenirea din Municipiul Arad care îi are ca ocrotitori pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu Pr. Ioan Pagubă, Pr. Mirel Lazăr de la Parohia Şeitin, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial şi Diac. Lucian Baba, în prezența unui mare număr de credincioși.

Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat de preotul slujitor al bisericii, Ioan Pagubă, înconjurat de un număr mare de credincioşi, dar şi de copiii care au primit binecuvântarea  arhierească în această zi de sărbătoare.

Cuvântul de învăţătură rostit de Chiriarhul nostru a fost pus sub titlul ,,Apostolia” (cf. citirilor scripturistice: Rom. 2; Matei 5) în care a arătat că aceasta este una dintre cele patru însuşiri ale Bisericii, înscrise în Mărturisirea noastră de credinţă când zicem: Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească Biserică”. Toate pornesc de la întreita misiune a Mântuitorului: învăţătorească, arhierească şi împărătească, urmărind comuniunea între oameni şi cu Dumnezeu în trăire sfântă pe temeiul învăţăturii mântuitoare, pecetluite de Soboarele a toată lumea. Dintru început creştinismul la strămoşii noştri este tributar propovăduirii apostolice prin Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat de Mântuitorul la o atare misiune. Anul în curs rememorează contribuţia la istoria satului românesc, a preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari, a căror activitate este considerată ca un adevărat apostolat. Totodată, comemorează doi dintre vrednicii de pomenire patriarhi ai României, Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu, ori cum ştim, ierarhii Bisericii sunt numiţi şi urmaşi ai Apostolilor. Iată pricini pentru care Duminica de astăzi, amintind chemarea celor dintâi Apostoli la misiune de către Mântuitorul, este consacrată şi Sfinţilor Români, a adăugat Înaltpreasfinţia Sa.

Preotului învăţător Ioan Pagubă, slujitor la acest paraclis, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei i-a oferit distincţia de iconom stavrofor.

Protos. Iustin Popovici