Cerc misionar în parohia Bonţeşti

Preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar  Nr.3 Gurahonţ, coordonat, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei de către preotul Moţ Crăciun-Dorel, s-au întrunit,  în după-amiaza zilei de 30 iunie 2019, la Biserica ortodoxă cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din parohia  Bonţeşti, protopopiatul Sebiş.

În cadrul acestei întruniri s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului la care au luat parte credincioșii parohiei şi a parohiilor învecinate.Din sobor au făcut parte: Pr. Moț Dorel coordonatorul cercului, pr. Oarcea Marian de la parohia Almăș, pr. Pasc Darius de la parohia Bonțești, pr.Lușcă Ciprian de la parohia Zimbru, pr.Rocsa Sebastian de la parohia Pescari, pr.Bej Florin de la parohia Crocna, pr.Groza Ștefan de la parohia Tălagiu, pr. Zbârcea Teodor de la parohia Mădrigești, pr. Cristea Silviu de la parohia Gura Văii, pr.Vesa Ioan de la parohia Iosășel, pr.Curechean Alin de la parohia Cil,  pr.Tulcan Dănuț de la parohia Secaș, diac. Moț Aurelian Iulian.

Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)” și „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti Patriarhia Română”, preotul Lușcă Ciprian de la parohia Zimbru a susținut următoarele teme: 1.Patriarhul Nicodim Munteanu – reprezentant demn şi responsabil al Bisericii Ortodoxe Române în relaţia cu Statul român; 2. Impactul distructiv al prozelitismului religios asupra satului românesc tradiţional şi soluţii pastoral-filantropice pentru diminuarea acestuia.

În susținerea temei părintele afirma: Patriarhul Nicodim Munteanu a fost ales întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, într-o perioadă tulbure pentru țară, măcinată de conflicte interne și externe și declanșarea celui de al Doilea Război Mondial. Deși pus în situații foarte delicate le-a abordat cu maximă prudență, însă nu a ezitat să spună demn punctul de vedere reușind să apere biserica și învățătura creștină, chiar în anumite situații opunându-se unor hotărâri și decizii ale autorităților.

În finalul întâlnirii, preotul paroh Pasc Darius  a mulţumit preoților și  celor prezenți pentru participare.

Diac.Moţ Aurelian Iulian