Arhiepiscopul Aradului a participat la manifestările dedicate Imnului Naţional

Luni, 29 iulie 2019, Arhiepiscopul Aradului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, a participat la manifestările religioase şi militare organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Imnului Naţional al României, la Arad.La începutul evenimentului, Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea a salutat drapelul de luptă al Batalionului 191 de Infanterie Colonel „Radu Golescu” și a primit salutul Gărzii de onoare a acestuia.
Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Seviciu, împreună cu preotul militar al Garnizoanei Arad, Pr. Adrian David,  a oficiat o slujbă de binecuvântare. În cuvântul festiv, Chiriarhul arădean a reamintit însuşirile sacre ale unui imn, cu osebire a celui naţional, ca fiind mobilizator nu numai prin cuvinte ci şi prin linia melodic, antrenând pe cei ce-l cântă la o deşteptare a simţămintelor patriotice, aceasta şi în consonanţă cu îndemnul Apostolului (cf. Efeseni 5, 14), la trezirea conştiinţei personale şi obşteşti.

Muzeograful Gabriel Hălmăgean din cadrul Complexului Muzeal Arad a prezentat simbolistica versurilor Imnului „Deșeaptă-te, române” .
Oficialitățile, împreună cu cetățenii prezenți la eveniment, au avut ocazia să aplaude prestația Grupului Psaltic, Sfântul Ioan Damaschin” din Arad, care a susținut un scurt program artistic de excepție.
În finalul ceremoniei, la invitația doamnei Prefect, Grupul Psaltic ,, Sfântul Ioan Damaschin” din Arad a intonat „Deșteaptă-te, române” împreună cu întreaga asistență.

Ceremonia a fost organizată de Instituția Prefectului -Județul Arad în colaborare cu Arhiepiscopia Aradului, Garnizoana Arad, Batalionul 191 de Infanterie Colonel Radu Golescu și structurile județene al Ministerului Afacerilor Interne.

Sărbătoarea s-a încheiat cu defilarea gărzilor din structurile MAI și din Garnizoana Arad.

***

Ziua Imnului Naţional este sărbătorită la 29 iulie, anual, potrivit Legii 99, din 26 mai 1998, pentru proclamarea Zilei Imnului Naţional al României, „se proclamă ziua de 29 iulie Ziua Imnului naţional al României – Deşteaptă-te, române, simbol al unităţii Revoluţiei Române din anul 1848”. La 29 iulie 1848, ,,Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic ,,Un răsunet” de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului ,,Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann. Conținutul profund patriotic și național al poeziei a fost de natură să însuflețească numeroasele adunări ale militanților pașoptiști pentru drepturi naționale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn ,,o adevărată Marsilieză românească”.

Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independență, în Primul Război Mondial și la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat în al Doilea Război Mondial. ,,Deșteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul Revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987, și în timpul Revoluției din decembrie 1989.

Imediat după Revoluția din decembrie 1989, ,,Deșteaptă-te române!” a fost ales Imn Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991. Conform Constituției României, Imnul Național este considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul stat.

Protos. dr. Iustin Popovici