Centenarul administraţiei româneşti la Pecica (1919-2019)

Astăzi, 23 iulie 2019, în localitatea  Pecica din judeţul Arad, a avut loc o ceremonie religioasă şi militară prin care au fost sărbătoriţi 100 de ani  de administraţie românescă la Pecica. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a săvârşit  slujba de pomenire a delegaţilor prezenţi la Marea Adunare de la Alba-Iulia  din 1 decembrie 1918.

A urmat o ceremonie de depunere de coroane şi jerbe de flori la Monumentul eroilor de lângă reşedinţa Parohiei  Ortodoxe române 1 din localitate.

La întâlnire a fost invitat şi Grupul psaltic  Sf. Ioan Damaschin din eparhie, care au susţinut un program de cântări religioase şi patriotice specifice evenimentului.

Au urmat alocuţiunile invitaţilor Florentina Horgea, prefectul judeţului Arad, IPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Petru Antal, primarul localităţii Pecica şi istoricul Ineoan Emanuil Nicolae.

După acest moment a urmat dezvelirea plăcilor comemorative dedicate eliberării localităţii de către armata română şi instaurării administraţiei româneşti, la Primărie, şi placa cu numele delegaţilor din localitate prezenţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia  din 1 decembrie 1918. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare a Garnizoanei Arad.

Organizatorii evenimentului au fost Parohia Ortodoxă Română Pecica I, Primăria Oraşului Pecica în parteneriat cu Instituţia Prefectului judeţului Arad şi Garnizoana Arad.  

Preot Marius Mircia

Imagine: Victor Popa