Slujire Arhierească la Catedrala Veche din Arad

În Duminica a 6-a după Rusalii (a vindecării slăbănogului din Capernaum), Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului a săvârşit slujba Sfintei Liturghii în Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Arad.

Alături de Preasfinţia Sa au slujit şi Pr. paroh Traian Micoroi, Pr. Prof. Dr. Ioan Tulcan, Pr. Dr. Ioan Lazăr, cadre didactice la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, Arhid. Viorel Herlo, Diac. Liviu Bisorca.
În cuvântul de învățătură, Ierarhul a tâlcuit pericopa evanghelică de la Matei, cap. 9, în care se vorbeşte despre vindecarea slăbănogului din Capernaum, care fusese adus la Mântuitorul de patru bărbaţi credincioşi. Hristos i-a vindecat trupul după ce mai întâi i-a vindecat sufletul, iertându-i păcatele. Preasfinţia Sa a subliniat că iertarea păcatelor este un dar de la Dumnezeu ce se acordă omului conştient că este păcătos şi îi pare rău că a păcătuit. Păcatul împovărează sufletul care nu-şi găseşte liniştea şi vindecarea dacă nu primeşte iertare. Iertarea păcatelor este necesară nouă tuturor, pentru că iertat de păcate sufletul devine sănătos şi poate să se mântuiască. ,,Dacă mărturisim păcatele noastre, El este credincios şi drept, ca să ne ierte păcatele şi să ne curăţească pe noi de toată nedreptatea” (I Ioan 1, 9), spune Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan. Referindu-se la fapta făcută de cei patru bărbaţi, Ierarhul a spus că ,,inima bună a celor patru prieteni ai slăbănogului din Evanghelia de astăzi a văzut-o și Mântuitorul, iar răspunsul dat bunătății lor a fost iertarea păcatelor și tămăduirea trupească a prietenului lor”. 

La momentul rânduit, mulţi credincioşi, mai ales tineri, s-au împărtăşit cu trupul şi Sângele Mântuitorului.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul mixt al Catedralei Vechi, dirijat de conf.univ.dr. Mircea Buta.

Protos. Iustin Popovici