11 noiembrie: Ziua Veteranilor

Ziua Veteranilor, cunoscută anterior ca „Zi a Armistiţiului”, aminteşte de încheierea oficială a Primului Război Mondial, informează Agerpres.

În 11 noiembrie 1918 a intrat în vigoare armistiţiul semnat cu câteva ore mai devreme de forţele aliate cu Germania, în Pădurea de la Compiegne, în care se menţiona încheierea războiului.

Prin manifestările din această zi sunt comemorate în mai multe ţări europene, dar şi în state de pe alte continente victimele Primului Război Mondial.

România s-a alăturat acestor state în anul 2014, prin adoptarea Legii 150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.

După articolul 6 a fost introdus un nou articol care stipulează că „în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, pe 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naţionale’”.

Ziua de 11 noiembrie este comemorată şi în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul militarilor care au participat la misiuni în afara teritoriului statului român.

Foto credit: Agerpres / Mihai Poziumschi