Cerc pastoral-misionar în Parohia Pilu

Preoţii din cadrul Cercului Pastoral-Misionar Chisineu-Cris, coordonat, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei de către preotul Mirel Daniel Dumitru, s-au întrunit,  în după-amiaza zilei de 10 noiembrie 2019, la Biserica ortodoxă cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Pilu, Protopopiatul Arad .

În cadrul acestei întruniri s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului la care au luat parte credincioșii parohiei şi a parohiilor învecinate. Din sobor au făcut parte: Pr.Mirel Daniel Dumitru coordonatorul cercului,Pr. Gabriel Gosta și Pr Mircea Hurdea parohia Șimand, Pr. Viorel Boțoc și Pr. Ovidiu Ardelean parohia Socodor, Pr Dragoș Milan parohia Vărșand,Pr. Ioan Pavel parohia Sintea-Mare, Pr Aurel Mager parohia Nădab, Pr Florin Borca parohia Șepreuș, Pr Nicolae Vidican parohia Mișcă, Pr. Adrian Hanțiu parohia Vânători și Pr Pensionar Cantemir.

Cuvântul de învățătură a fost susținut de Pr. Florin Borca parohia Sepreus scotand în evidenta învățăturile Sfintei Evanghelii din duminica a xxv după Rusalii. Biserica a rânduit ca în Duminica XXV-a după Rusalii să fie citită Evanghelia care conţine pilda Samarineanului Milostiv rostită de Mântuitorul Iisus Hristos ca fiind o tâlcuire a tainei mântuirii neamului omenesc și un îndreptar pentru viața Bisericii și a fiecărui creștin în parte. Întrucât această Evanghelie se află în legătură cu începutul Postul Nașterii Domnului, Pilda Samarineanului milostiv ne ajută să ne pregătim pentru această perioadă, să înțelegem semnificația ei duhovnicească, a postului unit cu rugăciunea şi milostenia ca urcuș interior al sufletului în comuniunea sfinților împlinitori ai voii lui Dumnezeu în istorie. Prin toate aceste ne pregătim să primim în peștera sufletului nostru pe Hristos Domnul care se naște duhovnicește în viața fiecărui creștin potrivit credinței și iubirii lui față de Dumnezeu și de oameni. Coborârea de la Ierusalim la Ierihon a unui om reprezintă înstrăinarea de Dumnezeu a omenirii păcătoase. „Pilda pe care Mântuitorul Iisus Hristos ne-o prezintă în Evanghelia de astăzi arată însăși taina mântuirii neamului omenesc. Omul care cobora de la Ierusalim spre Ierihon și a căzut între tâlhari, fiind dezbrăcat, rănit și lăsat aproape mort, reprezintă neamul omenesc, care din pricina păcatelor a căzut în multe patimi rele, adevărați tâlhari răpitori și ucigași de suflete. Coborârea de la Ierusalim spre Ierihon înseamnă degradarea omenirii prin înstrăinarea ei de Dumnezeu. Astfel, omul păcătos decade, devine aproape mort sufletește și coboară spre moarte biologică, pentru că plata păcatului este moartea”.

În finalul întâlnirii, preotul paroh Costin Sandu a mulțumit preoților și  tuturor credincioșilor  pentru participare.

Pr. Costin Sandu