Centenarul Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, sărbătorit la Arad

Astăzi, 8 noiembrie 2019, ziariștii arădeni au fost parte a unui eveniment care s-a desfășurat în sala „Sabin Drăgoi” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” din Arad. Invitat de onoare a fost Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Din partea Arhiepiscopiei Aradului, delegat al Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei la acest eveniment a fost Părintele Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului. Părintele consilier a transmis binecuvântarea Chiriarhului locului şi a rostit un mesaj intitulat: ,,Momente importante ale presei bisericeşti arădene„.

Dr. Doru Sinaci, Directorul Bibliotecii Judeţene Arad, a evocat personalitățile de seamă ale presei arădene de dinainte de Marea Unire, din perioada 1895- 1918. Atunci, ziarele vremii de limbă română din Arad au avut un rol determinant în formarea unui crez unionist.

Cu prilejul acestui eveniment, a fost lansat și volumul „Voci și vocații jurnalistice arădene în UZPR”, coordonat de către Emil Șimăndan și Vasile Filip, doi seniori ai presei arădene. Cartea a fost dedicată centenarului Uniunii Ziariștilor Profeșionisti din România, dar și împlinirii unui sfert de veac de la constituirea Filialei din Arad a UZPR. Volumul a apărut la Editura Azbest Publishing şi prezintă 34 de profile de jurnaliști arădeni, care făceau parte la începutul anului din Filiala Arad a UZPR, filială care în momentul de față are 36 de membri.

De asemenea, în cadrul acestei întruniri a fost lansată cartea prof. Geanina Jecalo Iovănescu „Baricada din călimară” – fragmente arădene cu poetul Ștefan Augustin Doinaș și publicistul Emil Șimăndan, care, după cum spune autoarea, este un omagiu adus centenarului UZPR.

Nu în ultimul rând, artistul fotograf Virgiliu Jireghie a organizat o inedită expoziție de fotografii. Instantaneele au fost realizate la sărbătoarea împlinirii unui secol de la înființarea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, ce a avut loc, recent, la Sala Radio din București.

La finalul manifestării, Virgiliu Jireghie, Gabriela Groza, secretarul UZPR Arad și vicepreședintele Daniel Scridon au primit distincția „Credință și loialitate” din partea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.   

Cătălin-Iulian Drăgan