Cerc pastoral misionar în Parohia Ortodoxă Aradul Nou

Preoţii din Cercul pastoral-misionar Arad I, coordonaţi de către Părintele Petru Ursulescu, s-au întâlnit Joi, 14 noiembrie 2019, orele 10, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, în biserica cu hramul „Sf. M. Mc. Gheorghe”, a Parohiei Ortodoxe Române Aradul Nou.

Scopul întâlnirii a fost discutarea temei propuse de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu prilejul declarării anului 2019 drept „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești pe tot cuprinsul Patriarhiei Române”.

Întrunirea a debutat cu prezentarea referatului cu titlul „Credința ca factor de unitate spirituală, coeziune socială și înnoire culturală în comunitățile sătești” susținut de Părintele Gabriel Mariș, preot slujitor al acestei parohii. În cadrul referatului s-a menționat că „Satul românesc este păstrător fidel al tradiției bisericești și culturii naționale, fiind de-a lungul timpului spațiul în care s-au dezvoltat și s-au desăvârșit valorile spirituale, culturale și morale ale neamului. Parohiile ortodoxe româneşti au reprezentat atât la sat, cât şi la oraş, alături de școală şi de familie, principalii factori de coeziune şi unitate românească.”

Pentru viitorul satului românesc, considerăm că este esențială o colaborare eficientă între parohiile urbane și rurale. Ne dorim o colaborare mai rodnică și cu autoritățile politice pentru ocrotirea și valorificarea clădirilor cu potențial cultural și turistic (case vechi, conace boierești). Autoritățile politice ar trebui să fie conștiente și să își sume faptul că Biserica Ortodoxă se roagă și pentru „binecredinciosul popor român de pretutindeni, pentru conducătorii țării noastre, pentru mai marii orașelor și ai satelor și pentru iubitoarea de Hristos armată”. Acest lucru implică o responsabilitate enormă, care poate fi o binecuvântare a lui Dumnezeu în cazul în care conducătorii noștri politici își împlinesc misiunea cu onestitate și responsabilitate.

La final, membrii prezidiului format din Preacuviosul Părinte Dr. Iustin Popovici – consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Preaonoratul Părinte Flavius Petcuț – protopopul Aradului și Preaonoratul Părinte Dr. Cristinel Ioja – decanul Facultății de Teologie din Arad, au adus precizări pe marginea temei referatului apreciind frumoasa lucrare duhovnicească desfășurată și în cadrul parohiei gazde de către cei doi preoți.

La întrunire au mai luat parte: Pr. Silviu-Nicolae Faur, consilier administrativ-bisericesc, Pr. Prof. Dr. Ioan Tulcan, Pr. Conf. Dr. Caius Cuţaru, profesori la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad.

Părintele paroh Teodor Faur, gazda acestei întruniri, a mulţumit mai apoi tuturor preoţilor pentru participare, oferindu-le la final o agapă frăţească.

Pr. Gabriel Mariș