Începutul serilor duhovnicești în Parohia Lipova

În Duminica a XXX-a după Rusalii a debutat în parohia Lipova din protopopiatul Lipova seria de seri duhovnicești intitulate “Sara Colindului nost`” ajunsă la cea de-a doua ediție. În cadrul acestor manifestări credincioșii din parohie vor primii vizita unor oaspeți, preoți împreună cu corurile sau grupuri vocale din parohiile învecinate, care vor încânta pe cei prezenți cu frumoase colinde specifice acestei perioade de post.

În seara de debut, credincioșii lipoveni au întâmpinat cu bucurie vizita Corului Seminarului Teologic Ortodox din Arad împreună cu coordonatorii lor, prof. Marius Lăscoiu și prof. Ștefan Bugyi. Începând cu ora 17, preoții parohiei Lipova – pr. Raul Moț și pr. Neicu Alexandru, au slujit slujba Vecerniei răspunsurile la strană fiind date de elevii seminariști. La finalul slujbei prof. Marius Lăscoiu a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat însemnătatea perioadei de post și rugăciune care tocmai a început. Acesta a făcut referire la valorile postului creștin subliniind că milostenia este modalitatea prin care creștinul ortodox își ajută aproapele aflat în nevoie, rugăciunea este modul în care fiecare credincios stă în continuă legătură cu Dumnezeu iar înfrânarea este virtutea cea care încununează viața creștinului, mai ales în această perioadă de asceză. Vorbind despre ideea principală după care ar trebui să ne ghidăm în postul Crăciunului, tânărul teolog a subliniat că postul este de fapt un exercițiu al libertății umane pe care fiecare dintre noi ar trebui să îl înțeleagă ca atare.

După cuvântul de învățătură a urmat un recital de colinde din partea Corului Seminarului Teologic Ortodox, care a încântat pe credincioșii lipoveni prin colindele: “Bună dimineața lui Ajun”, “Seara de Crăciun”, “Cetiniță cetioară”, “Velerim și Veler Doamne” și multe altele..

La finalul manifestării părintele Neicu Alexandru, în numele credincioșilor din Lipova, a mulțumit invitaților pentru frumoasele momente petrecute împreună, rugând pe bunul Dumnezeu să trimită în familiile tuturora binecuvântările Sale cele cerești.

Pr. Raul Moţ