Părintele Florin Ţucudean a fost înmormântat

În dimineața zilei de sâmbătă, 16 noiembrie 2019, o veste neașteptată a anunțat faptul că Părintele Țucudean Florin Ciprian a trecut la cele veșnice după o lungă suferință. Trupul neînsuflețit al părintelui a fost depus în biserica Parohiei Curtici, acesta fiind originar din acest oraș.

Luni, 18 noiembrie 2019,  a avut loc slujba de înmormântare a părintelui, la care a participat Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, împreună cu Pr. Gligor Gheorghe – consilier social, Pr. Petcuț Flavius – protopopul Aradului, Pr. Zaha Adrian – protopopul Ineului, Preacuviosul Părinte Ilarion Tăucean – starețul Mănăstirii Feredeu, Pr. Tulcan Ioan slujitor la Catedrala Veche și profesor la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, Pr. Pop Vasile – Parohia Bujac, Pr. Lucian Farcașiu – slujitor la Paraclisul Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad și profesor la aceiași instituție, Pr. Gavra Pompiliu – directorul Seminarului Teologic Ortodox din Arad, alături de alți preoți și diaconi.

La momentul cuvenit, Preasfinția Sa a rostit un emoționant cuvânt de învățătură, creionând câteva aspecte legate de misiunea preotului, dificultățile și încercările pe care le întâmpină un slujitor al Sfintelor Altare în misiunea sa, accentuând dragostea și jertfelnicia pe care a arătat-o părintele Florin în cele două parohii în care a fost trimis ca părinte duhovnicesc.

Totodată, Preasfințitul Părinte Emilian a transmis un cuvânt de întărire pentru doamna preoteasă, pentru fiul și părinții părintelui, spunându-le că Părintele Florin de astăzi înainte s-a născut întru Împărăția lui Dumnezeu, acesta nu a murit, ci s-a mutat să slujească în Împărăția Cerurilor, alături de Sfinții lui Dumnezeu. În același timp, Preasfinția Sa a menționat faptul că de acum înainte trebuie să îl purtăm în rugăciuni pe părintele Florin și de asemenea să încercăm să fim alături de familia greu încercată, cercetându-i și sprijinindu-i.

Preasfințitul Părinte Emilian a transmis cuvânt de compasiune și solidaritate din partea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului.

Părintele Iștoc Liviu, preot slujitor la Parohia Curtici și fost coleg al părintelui Țucudean Florin, a transmis cuvântul de iertare și rămas bun.

Răspunsurile la slujbă au fost oferite de corul parohiei, condus de domnul profesor Adrian  Bugyi.

După  otpustul slujbei de înmormântare, sicriul părintelui Florin Ciprian a fost purtat de preoți, înconjurându-se biserica după rânduiala prescrisă. Mai apoi, convoiul mortuar s-a îndreptat către cimitirul orașului, unde a fost depus sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui Florin Ciprian Țucudean.

Scurtă biografie:

Părintele Țucudean Florin Ciprian s-a născut în data de 14 iulie 1975, din părinții binecredincioși Ioan și Floare. Mai apoi a urmat cursurile Școlii Gimnaziale și Liceale din Curtici. După absolvirea acestora, datorită dragostei pentru Dumnezeu și pentru Biserica Sa, s-a înscris la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, devenind licențiat în Teologie în anul 1997. Între anii 1997-2002 a fost profesor de religie în Curtici și Sântana. În anul 2002 s-a căsătorit cu tânăra Corina. Tot în acest an a fost  hirotonit diacon, iar mai apoi preot de către Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, pe seama Parohiei Budești cu filia Dumbrava, Protopopiatul Sebiș unde a slujit cu timp și fără timp, asumându-și misiunea preoțească. În anul 2005 este transferat la Parohia Agrișu Mare, slujind până în anul 2010. În această parohie a dat dovadă de adevărat păstor de suflete, predicând cu multă dragoste, împărtășind credincioșilor bunătate, blândețe și pace. În acești cinci ani de păstorire în Parohia Agrișu-Mare, părintele a reușit să coaguleze în jurul sfinției sale, tineri dornici de a deveni slujitori ai Sfintelor Altare. Astfel că, în anul 2009 a îndrumat trei tineri pentru a urma cursurile Semiarului Teologic Ortodox din Arad.

Datorită unor probleme de sănătate, în anul 2010 este numit preot slujitor la Mănăstirea Feredeu.

Veșnică să-i fie pomenirea din neam în neam!

Pr. Florin Ioan Avram