Zi de mare bucurie pentru credincioșii din Parohia Mocrea

Credincioșii comunității eclesiale din Parohia Mocrea, în prima duminică din Postul Crăciunului, 17 noiembrie 2019, au avut nespusa bucurie de a participa la un eveniment foarte important, acela de a-l primi pe noul păstor sufletesc. Această bucurie a fost încununată de prezența Întâistătătorului Eparhiei Aradului, a Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei.

La ora 16, Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat în fața bisericii de un sobor de preoți în frunte cu Părintele Zaha Adrian – protopopul Ineului.

 Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a asistat la slujba Vecerniei care a fost oficiată de un ales sobor de preoți: Pr. Gligor Gheorghe – Parohia Sânicolau Mic, consilier social, Arhid. Ardelean Tiberiu – inspector bisericesc, Pr. Zaha Adrian – protopopul Ineului,  Pr. Braiț Augustin Dănuț – fost preot paroh, Pr. Poneavă Teodor – preot pensionar, Pr. Mocanu Sever – Parohia Ineu Traian, Pr. Pingică Alin – Parohia Arăneag, Pr. Ardelean Marius – Parohia Șagu,  Pr. Pasc Darius – Parohia Bonțești, Pr. Slăv Andrei – Parohia Berechiu, Pr. Zadic Andrei – Parohia Brusturi, Pr. Avram Florin – Parohia Prunișor, Pr. Chivulescu Răzvan – Parohia Craiva, Pr. Ciuciuc Grațian – Parohia Dorgoș,  Diac. Bisorca Liviu – Parohia Arad Centru, Pr. Leahu Cristian Dănuț – Parohia Mocrea (noul preot paroh). 

După otpustul Vecerniei, Părintele Protopop a adresat un cuvânt de mulțumire Întâistătătorului Arhiepiscopiei Aradului, în care a subliniat importanța prezenței Înaltpreasfinției Sale în mijlocul credincioșilor din Parohia Mocrea. Totodată a reamintit de cei 35 de ani de păstorire ai Înaltpreasfinției Sale la cârma Eparhiei Aradului, elogind curajul și dragostea pe care le-a arătat Înaltpreasfinția Sa prin edificarea primei catedrale din țară după anii 1990. În același timp, un moment foarte important din perspectivă istorică a Eparhiei Aradului este faptul că la finalul lunii acesteia se împlinesc 10 ani de la ridicarea Eparhiei Aradului, la rangul de Arhiepiscopie.

Mai apoi, a urmat momentul propriu-zis de prezentare a noului preot mulțimii de credincioși care au luat parte la slujba Vecerniei. După cum este rânduiala, i-au fost înmânate noului preot de către părintele protopop: Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheile bisericii, explicând acestuia simbolismul fiecăreia și îndemnându-l ca atunci când necazurile și încercările vor veni asupra sa, să se hrănească din cuvânul Logosului Întrupat, să se însemneze cu semnul Sfintei Cruci și totodată să încerce ca neîncetat ușa bisericii să fie deschisă pentru cei care doresc să intre și să se roage, iar în sens metaforic să deschidă Împărăția Cerurilor tuturor credincioșilor care i-au fost încredințați spre păstorire.

Nu în ultimul rând, Preaonoratul Părinte Protopop a adresa un cuvânt de mulțumire și apreciere Părintelui Braiț Augustin Dănuț, pentru întreaga activitate pastoral-misionară pe care a desfășurat-o timp de aproape patru decenii în această parohie.

Ceremonia de instalare a continuat prin cuvântul noului păstor sufletesc al credincioșilor din parohia Mocrea, în persoana părintelui Leahu Cristian Dănuț. Acesta a rosit un cuvânt emoționant. Întâi a mulțumit Preamilostivului Dumnezeu pentru că l-a învrednicit a ajunge la acest moment unic din viața sfinției sale. Apoi a adresat cuvânt de mulțumire și aleasă prețuire, Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, pentru faptul că a avut încrederea de a-l numi preot în această parohie, pentru toate sfaturile încurajatoare și ziditoare pe care i le-a oferit și pentru acest popas duhovnicesc pe care l-a făcut tocmai în această zi minunată din viaţa sa. A adresat cuvânt de mulțumire Preaonoratului Părinte Protopop, tuturor preoților prezenți, oficialităților locale și centrale, familiei. Cuvânt cu totul special a adresat tuturor credincioșilor prezenți, mulțumindu-le pentru că l-au primit cu multă dragoste și căldură, și că de astăzi înainte îi va sluji cu timp și fără timp după cuvântul Sfântului  Apostol Pavel.   

Înfrumusețarea acestei zile minunate s-a realizat prin cuvântul rostit de Înaltpreasfnțitul Părinte Arhiepiscop care a subliniat câteva aspecte foarte importante vis-a-vis de pastorația vie și reală a Părintelui Braiț Augustin în cei aproape 40 de ani de slujire la altarul acestei biserici, ca şi localnic, dar și la altarul familiei, remarcând faptul că din familia părintelui s-a născut un slujitor al Sfintelor Altare. În același timp, a oferit noului preot câteva sfaturi practice în vederea eficientizării pastorației rurale, amintind de Anul omagial al satului românesc, în care preoții, învățătorii și primari au avut un rol foarte important în cultivarea credinței creștine în rândul credincioșilor. Totodată, Chiriarhul, adresându-se noului preot a subliniat că în acest ,,câmp” are sprijinul Maicii Domnului, găsindu-se în această zi în pragul sărbătorii ei de intrare în biserică precum şi a Sf. Ap Andrei, hramul bisericii parohiale.

Pentru întreaga activitate pastoral-misionară pe care a desfășurat-o Părintele Braiț Augustin în această parohie, Înaltpreasfnțitul Părinte Arhiepiscop Timotei, i-a conferit acestuia un hrisov de mulțumire și apreciere.

În final, Părintelui Braiț Augustin a rostit un cuvânt de suflet, în care a mulțumit Înaltpreasfnțitul Părinte Timotei pentru toată purtarea de grijă și pentru hrisovul oferită. Pe de altă parte, părintele a reiterat câteva moment importante din acești aproape 40 de ani de slujire, amintind lupta pe care a purtat-o cu greco-catolicii pentru locașul de cult.  Astfel după multe frământări a reușit să câștige lupta cu aceștia. Apoi a dat câteva sfaturi noului preot asigurându-l de întreaga deschidere, putând apela la acesta ori de câte ori este nevoie. Nu în ultimul rând, părintele a transmis un cuvânt de mulțumire tuturor credincioșilor pe care i-a păstorit cu multă dragoste, responsabilitate și jertfelnicie.

La acest eveniment au participat și autoritățile statului: domnul președinte al Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, domnul deputat Florin Tripa.

Seara s-a încheiat cu o agapă frățească, oferită de către noul preot paroh împreună cu credincioșii parohiei.

Pr. Florin Ioan Avram