Priveghere în cinstea Sfântului Ioan Gură de Aur, la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

În fiecare an, încă din ajunul zilei de 13 noiembrie, clericii şi credincioşii arădeni îl cinstesc cu multă evlavie pe Sfântul Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, aceasta, deoarece în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din municipiul Arad se află de câţiva ani o frumoasă raclă de argint cu o părticică din moaştele sfântului, primite în dar din Cetatea Vaticanului.

Sărbătoarea a început în seara zilei de marţi, 12 noiembrie, când Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a numeroşi credincioşi, a săvârşit slujba Vecerniei cu Litie.

După aceasta, a avut loc procesiunea cu sfintele moaşte, purtate de soborul slujitor, în jurul Catedralei Arhiepiscopale. Preoţii şi credincioşii prezenți, cu făclii aprinse în mâini, au intonat troparul sfântului şi s-au rugat ca sfântul să mijlocească înaintea lui Dumnezeu pentru ei. Sfintele moaşte împreună cu icoana sfântului au fost aşezate în mijlocul catedralei spre a fi cinstite de către credincioşii dornici de a primi ajutorul Sfântului Ioan Gură de Aur.

După procesiune, Chiriarhul arădean a rostit un cuvânt de învăţătură, despre ,,Aducerea moaştelor sfinţilor la locuri de aleasă cinstire” – un act de cult întăritor al credinţei şi vieţuirii creştinilor. Istoria în acest cadru, privind pe Sfântul Ioan Gură de Aur e grăitoare, fiind exemplificată şi cu aceea a părtăşiei unor biserici de acest privilegiu, dintre ele fiind şi catedrala arădeană.

La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți la Slujba Privegherii.

Protos. Iustin Popovici

Foto credit: glasulcetatii.ro