SFINȚII ARHANGHELI PRĂZNUIȚI LA MĂNĂSTIREA ROȘIA

În ziua prăznuirii Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al puterilor cereşti netrupeşti,  mulţime de pelerini din toate părţile judeţului Arad au venit la mănăstirea închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil din satul Roşia, Protopopiatul Sebiş, pentru a participa la slujba de hram.

Sărbătoarea de intensă trăire spirituală a fost încununată de poposirea în această mănăstire a Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

Chiriarhul arădean a fost întâmpinat în fața bisericii de Pr. Botea Alexandru, protopopul Sebișului, care a rostit un cuvânt de întâmpinare și de numeroși credincioși. 

 Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei în biserica mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Din sobor au făcut parte Pr. Botea Alexandru, protopopul Sebișului, Arhid. Ardelean Tiberiu, inspector eparhial, Pr. Pop Gheorghe Cristian de la Parohia Revetiș, Pr. Gașpar Florin de la Parohia Cărand, Pr. Dărău Ioan, Pr. Zbârcea Vasile, Pr. Petcuț Tuțu, Pr. Stan Gheorghe Stănel, Pr. Ilieș Teodor și Diaconul Moț Aurelian Iulian.

În cuvântul de învăţătură Chiriarhul a vorbit despre ,,Soborul îngeresc şi neamul omenesc” (pe baza citirilor scripturistice ale sărbătorii: Evr. 2; Lc. 10 şi textul Axionului liturgic), subliniind legătura dintre lumea văzută şi cea nevăzută, insistând asupra cuvintelor Apostolului ,,ce este omul … că L-ai micşorat pe el cu puţin faţă de îngeri…”, în consecinţă, lumea material are menirea de a tinde spre cele înalte, spre câştigarea valorilor veşnice. Este deci îndemnat a lua aminte la vieţuirea îngerească, având pilda şi ajutorul îngerilor în ferirea de rău şi urmarea binelui, arhanghelii pomeniţi astăzi şi îngerii păzitori fiind mereu aproape.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți teologi și de corul Bisericii Ortodoxe din Dieci.

La finalul Sfintei Liturghii, Preaonoratul Părinte Protopop Botea Alexandru a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru acest popas duhovnicesc în mijlocul obştii monahale de maici, precum şi tuturor pelerinilor veniţi în număr mare la hramul sfintei mănăstiri.

Diacon Moț Aurelian Iulian