Activitate social-culturală în Parohia Miniș. Comuniune și comunicare de Ziua Națională a României

Astăzi, 1 Decembrie 2019, în Parohia Ortodoxă Miniș s-a organizat, cu ocazia Zilei Naționale a României, o întâlnire cu cei mai vârstnici enoriași ai parohiei.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, s-a oficiat o slujbă de parastas în care s-au pomenit eroii și luptătorii români vrednici de cinste ce și-au adus aportul pentru identitatea noastră națională, întregirea poporului sub același stindard, precum și pomenirea ctitorilor și binefăcătorilor bisericii parohiale.
În contextul „Anului omagial al satului românesc, al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari, în Patriarhia Română” după momentele liturgice și intonarea Imnului Național s-a organizat, la Căminul cultural din sat o agapă ce a căutat să facă posibilă reîntâlnirea multor minișeni care din cauza etății și problemelor de sănătate nu au mai ieșit din casele lor de vreme îndelungată. Prilejul întâlnirii s-a datorat și marelui eveniment aniversar simțit și trăit de românii din interiorul granițelor dar și din afara lor. În cadrul acestei acțiuni s-a căutat și expunerea istoriei noastre frumoase prin viu grai simțită și trăită de această minunată generație ori de părinții sau bunicii acestora. S-a vorbit cu emoție despre momentele din 1918, despre perioada de dinainte și de după cele două războaie mondiale. Un subiect povestit cu drag de toți a fost despre construcția bisericii actuale din frumosul sat Miniș, cea veche fiind distrusă în timpul celui de-al doilea Război mondial. Tineri și bătrâni au cărat cu brațele proprii piatra, cărămizile și celelalte materiale necesare pentru construirea bisericii actuale. Cei mai înstăriți atunci când primeau salariile ori făceau câte o vânzare (animale, vin, etc.) veneau întâi cu banii la biserică lăsându-și în case doar strictul necesar până la următoarele remunerații.
Întreaga manifestare a fost însoțită de cântări patriotice, colinde și folclor românesc, susținute de corul bărbătesc din Miniș, spre bucuria octogenarilor care au mărturisit că pentru ei astăzi a fost nu numai ziua lor și a țării noastre scumpe ci și „Crăciunul”.
Nădăjduim ca aceste acțiuni să aibă ecouri și prin mulțumirile pe care le adresăm celor care au făcut posibilă această întâlnire, să reușim cu ajutorul Bunului Dumnezeu să repetăm astfel de momente care aduc bucurie, mângâiere și alinare celor care astăzi mai au doar forța de a rosti cu voce firavă rugăciuni către Milostivul Dumnezeu, Maicii Noastre, Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și Sfinților români.
Preot Valentin Săvușcă