Arădenii și-au sărbătorit pe Întâistătătorul Eparhiei la 35 de ani de arhipăstorire la Arad

În aceste zile, clericii și credincioșii arădeni și-au sărbătorit pe Întâistătătorul Eparhiei, pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, care a împlinit 35 de ani de la întronizarea ca episcop al Aradului (2 dec. 1984) și 10 ani de la ridicarea Eparhiei arădene la rangul de Arhiepiscopie (28 noiembrie 2009).

Cu acest prilej,  în ziua de luni, 2 decembrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei dimpreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi, au săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Veche din Arad, catedrală în care Înaltpreasfințitul Timotei a fost instalat ca episcop al Aradului la 2 decembrie 1984.

Din sobor au făcut parte Părintele Arhim. Nestor Iovan de la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, părinții consilieri și inspectori de la Centrul Eparhial,  părinții protopopi din cele patru protopopiate, părintele decan și director de la școlile teologice din cadrul Arhiepiscopiei Aradului, și alți preoți și diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni de mulțumire pentru binecuvântările revărsate de Bunul Dumnezeu asupra Chiriarhului, clericilor și credincioșilor arădeni.

Răspunsurile la strană au fost date de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad.

După Priceasnă, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a rostit un cuvânt de învățătură în care a făcut referire și la evenimentele istorice naționale și locale din această perioadă a anului, precum și la activitatea desfășurată de ierarhii care au păstorit Eparhia Aradului în trecut.

La finalul Sfintei Liturghii s-a săvârșit un Polihroniu. După ce a rostit un cuvânt de felicitare, Preasfințitul Părinte Emilian i-a înmânat Înaltpreasfințitului Părinte Timotei o cârjă arhierească trimisă în dar de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, cu prilejul acestei aniversări.

După aceasta, în sala festivă de la reședința eparhială, Permanenţa Centrului Eparhial, clericii şi credincioşii arădeni, oficialităţile locale, reprezentanţii învăţământului arădean și ai cultelor religioase istorice, s-au adunat pentru a-l sărbători cu multă bucurie pe Arhipăstorul arădean.

Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, atât la Sfânta Liturghie cât și la recepția oferită la reședința eparhială, a evocat prin cuvinte alese activitatea Înaltpreasfinţiei Sale la Arad, activitate desfășurată pe mai multe planuri, după cum ar fi: construcţia a zeci de biserici noi; restaurarea a sute de biserici, unele monumente istorice; ridicarea noii Catedrale Arhiepiscopale ,,Sfânta Treime” din Arad, prima catedrală episcopală ridicată în țara noastră după Revoluția din decembrie 1989; organizarea învăţământului teologic arădean; participarea la numeroase conferinţe teologice şi ecumenice, în ţară şi peste hotare ş.a.

Înaltpreasfinția Sa, a exprimat mulțumirile cuvenite, tuturor oficialităţilor locale şi judeţene, clericilor şi credincioşilor pentru toată dragostea arătată de-a lungul vremii în cei 35 de ani de când păstorește această binecuvântată eparhie.

Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei, este cel de-al 23-lea ierarh în fruntea trisecularei Eparhii Ortodoxe a Aradului, dintre care zece, împliniţi la 28 noiembrie, ca fiind cel dintâi Arhiepiscop al Aradului.

Protos. Iustin Popovici