Conferința cu tema : ,,Dascălul- învăţător român, făuritor de ţară!” susținută în cadrul ASCOR Arad

Luni, 2 Decembrie 2019 în sala festivă a Facultăţii de Teologie ,,Ilarion V. Felea „, prin organizarea realizată de către membrii filialei A. S. C. O. R. Arad, a avut loc conferinţa susţinută de către domnul Prof. Dr. Doru Bogdan cu tema : ,,Dascălul- învăţător român, făuritor de ţară!”- temă dedicată anului stabilit de Patriarhia Română .

Fiind ceea de-a treia conferinţă din șirul celor organizate de A.S.C.O.R Arad în perioada ,, Postului Nașterii Mântuitorului”, conferinţa din această seară a debutat printr-un moment dedicat Zilei Naţionale, cât şi Crăciunului. Invitaţii speciali ai serii, şi anume ,, Corul de copii al parohiei Moroda „, au încântat auzul celor prezenţi printr-un scurt moment de colinde tradiţionale româneşti interpretate cu bucurie.

În mijlocul celor prezenţi s-au aflat Preacuvioşi şi Preacucernici părinţi profesori din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad și ai Seminarului.

Seara a continuat cu elaborarea temei de către distinsul profesor Prof. Dr. Doru Bogdan, care a vorbit în prima parte a conferinţei sale despre întruparea visului Unirii, ca fiind cea mai importantă componentă a istoriei româneşti prin: ,,Rodirea sămânţei plantate de Mihai Viteazul”. De asemenea, s-a discutat despre importanţa rolului educatorului în societatea românească. În concepţia conferenţiarului: educatorul-învăţătorul, profesorul dar şi preotul reprezintă cel mai profund rolul de dascăl al viitorului român patriot! Amintim astfel că, școala este o ,,Biserică în Biserică” pentru cei mici care s-a născut în tinda acesteia, iar călugării au fost cei care şi-au asumat la început rolul de învăţător, educator al neamului românesc, mai apoi formându-se şcolile de masă. S-a vorbit de asemenea şi despre şcoala pedagogică din Arad, înfiinţată de către directorul ei cel dintâi, Dimitrie Ţichindeal, cât şi despre rolul ei la acea vreme. Conferenţiarul, a amintit în cadrul celor spuse şi despre contribuţia semnificativă a învăţătorimii la făurirea României Mari dar şi participarea acestora la Primul Război Mondial. În cele din urmă s-a evidenţiat importanţa cunoaşterii limbii române, având în vedere faptul că, limba română era cea care delimita la început graniţele ţării! În cea de-a doua parte a conferinței, au urmat o serie de întrebări care au primit răspunsuri din partea admirabilului invitat, Prof. Dr. Doru Bogdan. În final s-a cântat ,,La mulţi ani!” Părintelui Dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului care şi-a sărbătorit astăzi ziua de naştere. Moderatorul conferinței a fost studentul teolog Gaidoș Lucian din anul 2, care la final a mulțumit tuturor pentru prezenţa, dar în special domnului conferenţiar pentru discursul folositor susţinut în cadrul acestei întâlniri!

Bora Alexandra-Diana, membru A. S. C. O. R. Arad