FESTIVAL CORAL ÎN PAROHIA ARAD BUJAC

În biserica cu hramul ,, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul ” a Parohiei Arad Bujac, Protopopiatul Arad,  s- a desfășurat cea de a șasea ediție a Festivalului coral ,, Vin colindătorii ! ” organizat de către Centrul Cultural – Pastoral ,,Sfântul Ierarh Nicolae”  al Parohiei Arad Bujac.Destinat cunoașterii și promovării colindelor tradiționale, manifestarea a reunit în acest an grupuri de colindători din parohiile:  Arad Micălaca – Veche II,   Pâncota , Conop și Arad Bujac,  elevi și eleve de la Colegiul de Arte ,,Sabin Drăgoi” Arad, Liceul cu Program Sportiv Arad și Seminarul Teologic Ortodox din Arad.

Reprezentația corală s-a bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, a Preasfințitului Părinte Dr. Emilian Crișanul,  Episcop – Vicar al Arhiepiscopiei Aradului,  a unor înalte oficialități locale, a preoților din parohiile amintite și din alte parohii, a unui mare număr de cadre didactice din școli ale municipiului Arad și a enoriașilor. Au fost prezenți: Preacucericii Preoți: Prof Univ. Dr. Constantin Rus, Silviu Faur, Consilier Bisericesc, Arhid. Dr. Tiberiu Ardelean, Inspector eparhial, Pompiliu Gavra, Director și Sergiu Sandu, Profesor, de la  Seminarul Teologic Ortodox Arad.

În cuvântul de deschidere și binecuvântare, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei a subliniat importanța păstrării și promovării tezaurului colindelor strămoșești. ,, Faptul că festivalul ,,Vin colindătorii” a ajuns la a șasea ediție este unul meritoriu. Inițiat în scopul redescoperirii obiceiurilor de Crăciun de odinioară, între care acela a umblatului cu colindatul în seara de Ajun, când grupuri de copii, mai ales în lumea satului, dar și la orașe, după o prealabilă pregătire în decursul Postului, vesteau pe la case Nașterea Domnului Iisus Hristos prin graiul frumoaselor colinde,
acest proiect al Centrului Cultural – Pastoral ,,Sfântului Ierarh Nicolae” bucură sufletele auditoriului dar și privirea, prin etalarea frumoaselor costume populare.

Înaltpreasfinția Sa a transmis arhiereasca binecuvântare și îndemnul continuării acestui frumos obicei.

Fiecare grup coral a fost apreciat după cuviință și răsplătit cu generozitate cu daruri.
În cuvântul adresat la finalul reprezentației, colindătorilor și credincioșilor prezenți,    Preasfințitul Părinte Episcop – Vicar Emilian, a îndemnat  la păstrarea autenticității valorilor tradiționale ortodoxe și românești, între care un loc central îl au colindele de Crăciun cu frumusețea lor și a felicitat grupurile de colindători pentru osteneala depusă în pregătirea repertoriului, pentru frumusețea costumelor populare, de asemenea pe organizatorii festivalului coral și a transmis tuturor alese doriri de sănătate și bucurii duhovnicești cu prilejul apropiatelor sărbători.

În încheierea programului, preotul paroh a mulțumit Înalților Ierarhi și tuturor celor prezenți pentru participare și a felicitat colindătorii pentru frumusețea programului prezentat. 

Pr. dr. Vasile Pop