Priveghere în cinstea Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei în Catedrala Arhiepiscopală din Arad

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe 12 decembrie pe Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei, făcătorul de minuni, ocrotitorul Insulei Corfu din Grecia. Arădenii au început sărbătorirea Sfântului Ierarh Spiridon încă din ziua de ajun, când un sobor de preoți, avându-i în frunte pe ierarhii arădeni, au săvârșit slujba de priveghere în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad.Astfel, Slujba Vecerniei cu Litie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Aradului, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și a unui număr însemnat de credincioși. Alături de Preasfinția Sa au slujit Protos. Iustin Popovici, consilier cultural, Protos. Nicolae Tang, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, Pr. Pompiliu Gavra, directorul Seminarului Teologic Ortodox, Pr. Sergiu Sandu, profesor la seminar, Pr. Simion Mladin și Pr. Gheorghe Gogan de la Catedrala Arhiepiscopală, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial și Arhid. Gheorghe Lehaci. Seara a fost cu totul deosebită întrucât răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic ,,Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iași, condus de Arhid. Ciprian-Iulian Rusu.

Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, în cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul Utreniei, a parcurs întregul Sinaxar al lunii Decembrie. Nu au fost uitați sfinții români ai lunii, majoritatea din Moldova, aceasta în legătura cu oaspeții care au împodobit slujba privegherii din această seară, Grupul psaltic ,,Chivotul” al catedralei Mitropolitane din Iași. Înaltpreasfinția Sa a salutat membrii corului și i-a felicitat pentru deosebita interpretare de la slujba privegherii. Însăși numele corului arată grija de a păstra și interpreta muzica autentică și originală a credinței noastre ortodoxe. După cum Sfântul Chivot păstrează Sfintele Taine, tot așa grupul acesta, din imediata apropiere a altarului celei dintâi biserici din Moldova, păstrează tradiția și duhul cântării bizantine, a amintit Înaltpreasfințitul Părinte Timotei.

Prin slujba din această seară s-a deschis seria manifestărilor dedicate sărbătorii Sfântului Ierarh Spiridon, făcătorul de minuni.

Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, după Slujba de Priveghere a participat la Concertul de colinde tradiționale ,,Noi umblăm a colinda”, organizat de Asociația Suflet Tânăr Arădean, în Filarmonica de Stat din Arad. Cu acest prilej, Preasfinția Sa i-a binecuvântat pe credincioșii, în mare parte tineri și copii, participanți la acest eveniment.

Joi dimineața, de sărbătoarea Sfântului Spiridon, Sfânta Liturghie Arhierească va fi săvârșită de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Aradului, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice vor fi date de același grup psaltic amintit mai sus.

Vineri seara, 13 decembrie, începând cu ora 19, în Catedrala Arhiepiscopală din Arad, Grupul psaltic ,,Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iași, dirijat de arhidiaconul Ciprian-Iulian Rusu, va prezenta un amplu program de colinde.

În timpul concertului, participanții vor putea să participe la o acțiune caritabilă, inițiată de Arhiepiscopia Aradului, prin care se vor colecta fonduri pentru proiecte sociale. Astfel, într-o urnă care va fi amplasată în catedrală, cei care doresc vor putea să doneze diverse sume de bani, fiecare după posibilități.

Protos. Iustin Popovici