Liturghie Arhierească și hirotonie întru diacon, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Spiridon

Astăzi, 12 decembrie 2019, când Biserica Ortodoxă sărbătorește pe Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni, în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Aradului, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența Întâistătătorului Eparhiei Aradului, a Înaltpreasfințitului Părinte Timotei.Din sobor au făcut parte și Protos. Iustin Popovici, consilier cultural, Pr. Pompiliu Gavra, directorul seminarului Teologic Ortodox din Arad, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, alți preoți și diaconi.

Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, a hirotonit întru diacon pe tânărul Valentin Viliga, coordonator pelerinaje la Agenția Basilica Travel din Arad, pe seama bisericii cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, a Parohiei Arad-Centru.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul a prezentat viața și minunile Sfântului Ierarh Spiridon, trăitor în secolul al IV-lea. Sfântul Spiridon și-a sfârșit viața în timpul persecuției, schingiuit și întemnițat. A trecut la cele veșnice în anul 348 d.Hr., la vârsta de 78 de ani. Sfintele sale moaște se păstrează în Insula Corfu, unde credincioșii îi aduc cinstire în mod deosebit de mai multe ori în timpul anului, nu doar în ziua de pomenire. Astfel, în cinstea sfântului, la 11 august se face procesiune cu sfintele sale moaște în amintirea minunii prin care sfântul a oprit prin rugăciune invazia otomană pe Insula Corfu, în Sâmbăta lui Lazăr, zi în care sfântul i-a scăpat de foamete pe corfioți, în Duminica Floriilor, pentru vindecarea celor bolnavi, în prima duminică din noiembrie, când îi vindecă pe suferinzii de boli grele.

La finalul cuvântului de învățătură, Preasfinția Sa a mulțumit membrilor Grupului psaltic ,,Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iași, în frunte cu Părintele Arhidiacon Ciprian-Iulian Rusu, și prin aceștia Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care le-a acordat arhiereasca binecuvântare să vină în Cetatea Aradului pentru a participa la sărbătoarea Sfântului Spiridon și a susține un concert de colinde în Catedrala Arhiepiscopală din Arad. De asemenea, Preasfințitul Părinte Emilian l-a felicitat pe noul hirotonit, dimpreună cu familia sa, cu dascălii și duhovnicii care l-au format intelectual și duhovnicește.

Vineri seara, 13 decembrie, începând cu ora 19, în Catedrala Arhiepiscopală din Arad, Grupul psaltic ,,Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iași, dirijat de arhidiaconul Ciprian-Iulian Rusu, va prezenta un amplu program de colinde.

În timpul concertului, participanții vor putea să participe la o acțiune caritabilă, inițiată de Arhiepiscopia Aradului, prin care se vor colecta fonduri pentru proiecte sociale. Astfel, într-o urnă care va fi amplasată în catedrală, cei care doresc vor putea să doneze diverse sume de bani, fiecare după posibilități.

Pr. Sergiu Sandu