Slujire arhierească în Ajunul Bobotezei la Mănăstirea Hodoș-Bodrog

În Duminica dinaintea Botezului Domnului, 5 ianuarie 2020, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale și a pelerinilor veniți la Sfânta Mănăstire Hodoș-Bodrog pentru a participa la slujbele ce se săvârșesc în Ajunul praznicului Botezului Domnului.

Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh”, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: Părintele Grigorie Timiș, starețul mănăstirii, Arhim. Nestor Iovan, Protos. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Protos. Nicolae Tang, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad și alți părinți slujitori.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul a vorbit despre începutul Evangheliei după Marcu, evidențiind că fiecare dintre cele patru evanghelii au câte un început și prezentând prologul fiecăreia. Textul de la Marcu pune în lumină persoana Sfântului Ioan Botezătorul, lucrarea sa curățitoare care anticipă lucrarea și activitatea Mântuitorului. Botezul practicat de Ioan era un botez al curățirii și al pregătirii, chip al botezului creștin și a iertării adusă de Hristos. Mesajul Sfântului Ioan devine actual și pentru noi cei de astăzi îndemnându-ne la o viață curată, la o viață de comuniune cu semenii noștri. Legătura dintre Ioan Botezătorul și Mântuitorul devine model al legăturii noastre cu Biserica. Evanghelia de astăzi prefațează și pregătește marele praznic al Teofaniei, a mai arătat Preasfinția Sa.

După Sfânta Liturghie, în biserică s-a săvârșit slujba Vecerniei după care tot soborul slujitor și credincioșii, în frunte cu Preasfințitul Părinte Emilian, au ieșit în curtea mănăstirii unde s-a săvârșit Slujba Aghiasmei celei Mari, după rânduiala arătată în Tipic pentru această zi de ajun a Bobotezei.

Preasfinția Sa, în cuvântul rostit după sfințirea apei, le-a explicat credincioșilor puterea harică și tămăduitoare pe care această aghiasmă o are în viața tuturor.

La finalul acesteia, Preasfinția Sa a binecuvântat pe toți credincioșii cu apă sfințită, iar aceștia, în bună rânduială, și-au luat în vase Aghiasmă Mare pentru a o duce la casele lor și a sfinți cu ea toată casa și gospodăria.

Protos. Iustin Popovici