Ziua Unirii Principatelor Române sărbătorită de arădeni

Vineri, 24 ianuarie 2020, cu prilejul împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1869), sute de arădeni au sărbătorit Unirea Principatelor, în fața Palatului Administrativ din Arad.

La aceste manifestări comemorative, alături de oficialităţile locale şi centrale, reprezentanţi ai armatei, ai instituţiilor arădene locale şi a numeroşi cetăţeni, a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a oficiat o slujbă religioasă şi a rostit o alocuţiune dedicată acestei zile.

Înainte de aceasta, Chiriarhul arădean, a oficiat slujba de Te Deum de mulţumire adusă lui Dumnezeu, în Catedrala Arhiepiscopală, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi şi a rostit o alocuţiune în care a subliniat importanţa acestei zile naţionale pentru istoria şi viaţa poporului nostru român, amintind contribuţia semnificativă adusă de Biserica Ortodoxă Română pentru realizarea acestui act. În cadrul Sfintei Liturghii, care a precedat slujba de Te Deum, au fost pomeniţi făuritorii Unirii Principatelor Române. Clopotele bisericilor arădene au sunat timp de un minut, în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor.

Despre semnificația istorică a zilei, în fața Palatului Administrativ, au vorbit domnul profesor universitar Sorin Bulboacă, Managerul Complexului Muzeal Arad. Domnul Prefect al Județului Arad, Gheorghe Stoian, a dat citire mesajului Primului ministru al României, domnul Ludovic Orban, cu ocazia Unirii Principatelor Române.

A urmat un moment artistic susținut de Ansamblul „Cununița” din Sântana, aflat sub egida Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad, împreună cu soliștii vocali Gabriel Bârsăuan, Mara Mihalca, Diana Selagea și Adrian Petcu, cei care au interpretat cântece patriotice despre unire. Ceremonia s-a încheiat prin Hora Unirii, cântecul simbol al sărbătorii de astăzi, Unirea Principatelor Române.

Evenimentul a fost organizat de  Instituția Prefectului – Județului Arad, Primăria Municipiului Arad, Consiliul Județean Arad, Centrul Municipal de Cultură, Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol”, Complexul Muzeal Arad, în colaborare cu Arhiepiscopia Aradului și structurile județene ale M.A.I și M.A.P.N.

Protos. Iustin Popovici