Liturghie Arhierească în paraclisul de la Trei Insule, Arad

În ziua Sărbătorii Întâmpinării Domnului, preotul și credincioșii care frecventează sfintele slujbe ce se săvârșesc în paraclisul eparhial din zona Trei Insule, au avut deosebita bucurie de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfinţitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

La orele dimineţii, Preasfinţia Sa a fost întâmpinat de către Pr. Flavius Petcuț, protopopul Aradului și Pr. militar Adrian David, slujitor la acest paraclis, în curtea lăcașului de cult.

Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a săvârşit în biserica cu hramul ,,Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” Sfânta Liturghie arhierească, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură, Ierarhul a amintit că în acest an, praznicul Întâmpinării Domnului este sărbătorit în Duminica a 17-a după Rusalii, numită a Cananeencei, iar prin meditarea la cele două fragmente din Evanghelie, înțelegem ce înseamnă întâlnirea cu Mântuitorul Iisus Hristos și ce consecințe negative se reflectă în persoana umană care este chinuită de diavol (cf. Matei 15, 22). De la femeia cananeeancă, care s-a rugat pentru fiica ei, învățăm că prin rugăciunea ce o săvârșim pentru semenii noștri, ne întâlnim cu Mântuitorul Iisus Hristos. De asemenea, Ierarhul a explicat că această întâmpinare nu se reduce doar la persoana Dreptului Simeon ci prin el L-a întâmpinat lumea întreagă, și fiecare dintre noi. Tototdată, Ierarhul a arătat și alte căi prin care credinciosul poate ieși în întâmpinarea Domnului.

Aflându-ne în „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor”, Preasfinția Sa a îndemnat ca toți părinții și copiii să se silească să-L întâmpine cu inimile deschise pe Dumnezeu pentru dobândirea harului, primirea educației simțurilor și cultivarea virtuților creștine.

La finalul slujbei, părintele Adrian David, preot militar și slujitor la acest paraclis, a mulţumit Ierarhului pentru prezenţa în mijlocul credincioșilor care locuiesc la marginea vestică a municipiului Arad, în zona Trei Insule, precum și soborului slujitor și credincioșilor prezenți la sfânta slujbă.

Protos. Iustin Popovici