Praznicul Întâmpinării Domnului sărbătorit la Mănăstirea Hodoș-Bodrog

În ziua praznicului Întâmpinării Domnului, 2 februarie 2020, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost așteptat cu multă bucurie de obştea şi numărul mare de credincioşi, la Mănăstirea Hodoș-Bodrog.

Cu acest prilej, Chiriarhul arădean a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Cuvântul de învăţătură rostit de către Chiriarh a fost despre faptul că ,,Grijile părintești” (cf. citirilor scripturistice: 2 Cor. 6; Evr. 7; Matei 15, Luca 2) sunt proprii traiului familiar, cerând răspunsul prin cumințenia copiilor; iar ,,Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” are în vedere tocmai formarea permanentă a generațiilor. Citirile praznicului de azi, împreună cu ale duminicii, ilustrează deplin acest fapt, înțelegând că societatea se îngrijește de familia în care responsabilitatea părinților își are locul principal. Dar, virtuțile părinților vor rodi îmbelșugat în cele ale copiilor dacă este observată învățătura că Dumnezeu este Tatăl tuturor iar Biserica, mamă. Slujba îmbisericirii copiilor după Taina Sfântului Botez își primește astfel însemnătatea pentru o bună călăuzire a familiei creștine în care o responsabilitate aparte revine și părinților sufletești, prin Biserică, după cum dă pildă Sfântul Simeon din relatarea scripturistică.

La finalul slujbei, părintele Protos. Grigorie Timiş, stareţul mănăstirii, a mulţumit Ierarhului pentru prezenţa în mijlocul obştii, dar şi pentru bucuria oferită numeroşilor pelerini prezenţi prin slujirea Sfintei Liturghii, adresând Înaltpreasfinţiei Sale urări de viaţă îndelungată, sănătate şi realizări bogate în slujirea eparhiei.

Protos. Iustin Popovici