Vizită chiriarhală și sfințire de capelă în Parohia Lipova

În cea de-a patra duminică a Triodului (a izgonirii lui Adam din Rai), Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Lipova, Protopopiatul Lipova.

La sosirea în parohie, Chiriarhul a fost întâmpinat de Părintele Nelu Mercea, Protopopul Lipovei, Părintele Mircea Șirian – secretar protopopesc și Părinții Raul Moț și Alexandru Neicu, preoții parohiei Lipova împreună cu primarul orașului, dl. Mircea Jichici și cu mulțime de credincioși din orașul Lipova și din împrejurimi.

Încă de la început în cuvântul de bunvenit Pr. Protopop Nelu Mercea a menționat că în prezent biserica Parohiei Lipova se află într-un proces amplu de reabilitare interioară și exterioară în cadrul unui proiect cu finanțare europeană cu o valoare totală de 4.800.000 de euro, motiv pentru care în prezent întreaga locație a bisericii este un adevărat șantier.

După aceasta, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit în biserica parohială Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de soborul de preoți, Chiriarhul fiind însoțit de Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial și diac. Emanuel Proniuc, răspunsurile liturgice fiind date ce către corul parohiei.

Cuvântul de învățătură rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a fost pus sub titlul ,,Duminica iertării” (pe baza citirilor scripturistice ale duminicii: Rom. 13-14, Matei 6), ca timp de pregătire pentru intrarea în Sfântul și Marele Post, prin cererea reciprocă de iertare a credinciosului în vederea asigurării unei adevărate trăiri creștinești, în liniște sufletească și fapte bineplăcute lui Dumnezeu și oamenilor, reprezentând astfel calea întoarcerii spre raiul de odinioară, de unde Protopărinții neamului omenesc au fost izgoniți pentru neascultarea poruncii dumnezeiești. Totodată, se ia aminte la folosul postirii pentru practicarea virtuții cumpătării în toate și spre îndepărtarea ispitelor felurite din partea duhurilor răutății.

La finalul Sfintei Liturghii preotul paroh Raul Moț a mulțumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru grija părintească pe care o are față de toți credincioșii parohiei și pentru faptul că a onorat invitația de a poposi în mijlocul credincioșilor lipoveni pentru a le oferi binecuvântare și pentru a se bucura de împreună rugăciune și comuniune în Hristos, mai ales acum în pragul Postului Mare.

Imediat după Sfânta Liturghie, Pr. Protopop Nelu Mercea l-a invitat pe Chiriarh să viziteze șantierul noului sediu protopopesc aflat în imediata vecinătate a bisericii, acolo unde a prezentat lucrările deja finalizate precum și cele care încă mai sunt de realizat.

Mai apoi întregul sobor, împreună cu primarul orașului, dl. Mircea Jichici și cu mulțime de credincioși s-au deplasat la noua capelă mortuară a orașului Lipova de pe strada Matei Corvin nr. 62, o investiție realizată de la bugetul local al orașului, care împreună cu terenul care o înconjoară formează un nou loc de sălășluire a celor plecați la Domnul și care a fost predată de către Primărie parohiei Lipova spre administrare.

Chiriarhul, în cuvântul rostit cu acest prilej, a arătat raportul dintre cei vii și cei morți, între Biserica din cer și cea de pe pământ, vorbind despre cultul morților în Biserica noastră și a mulțumit autorităților locale pentru construirea acestei case mortuare.

Pr. Raul Moț