Deniile din Săptămâna a cincea din Postul Mare în Eparhia Aradului

În cea de-a cincea săptămână a Postului Mare, ierarhii arădeni și preoții din Arhiepiscopia Aradului au săvârșit în sfintele biserici Denia Canonului cel Mare și a Acatistului Bunei Vestiri.

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, a săvârșit slujba Deniilor la Paraclisul reședinței arhiepiscopale din Arad

Chiriarhul arădean transmite tuturor credincioșilor un cuvânt duhovnicesc, în care arată importanța săptămânii a cincea din Postul Mare, care se apropie de încununarea cu sfintele sărbători, acum săvârșindu-se slujba celor două denii de miercuri, a Canonului cel Mare și vineri, a Acatistului Bunei Vestiri, care se tâlcuiesc ca privegheri. Cea dintâi s-a săvârșit și în prima săptămână a Postului Mare, împărțită în primele patru zile, dând pilde biblice de pocăință din Vechiul și Noul Testament, adică, referindu-se la pocăința pentru clipele de rătăcire ca și pentru îndreptare în clipele de regăsire sau revenire în sine. Acatistul Bunei Vestiri, slujba însemnând o participare în picioare, adică neobosire spre înălțare, în toate cele 24 de ceasuri ale zilei, prin cele 12 icoase și 12 condace de preacinstire a Maicii Domnului, cu referire la evenimentele principale din istoria mântuirii.

Săptămâna ca atare face referire la viața sfântă a Maicii Domnului, precum și în cadrul Canonului cel Mare, la cea căzută dar îndreptată a Sfintei Maria Egipteanca, cu îndemnul îndeobște primit de credincioși de a urma ascultarea sau împlinirea voii dumnezeiești.

Frumusețea slujbelor Bisericii stăruie în sufletele credincioșilor, Biserica însăși însemnând adunarea tuturor, dar nu numai, întâi de toate fiind trupul tainic al Domnului, credincioșii reprezentând membrele acestuia. Toți sunt în unitatea Bisericii, chiar în răspândire materială, dar nu în risipire spirituală, în depărtare trupească, dar nu în îndepărtare sufletească, ci fiecare căutând cale către aproapele și către Dumnezeu, în primul rând, Care este însăși calea. Rămânerea la vatră amintește vatra strămoșească, aceea a credinței și vieții de totdeauna a neamului nostru, care a biruit toate vitregiile, cutremure, războaie, molime de toate felurile, cum glăsuiește și rugăciunea Bisericii. Trebuie amintit și un cuvânt al Sfântului Ioan Gură de Aur, ale cărui sfinte moaște se află în Catedrala Cetății, și anume, că familia, casa, este o mică biserică. Suntem îndemnați cu toții să luăm aminte la aceasta, în rugăciune către Bunul Dumnezeu, spre mântuire, îndeamnă Înaltpreasfințitul Părinte Timotei în mesajul transmis.

Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a săvârșit slujba deniilor la Catedrala Veche din Arad

În serile de miercuri și vineri din cea de-a cincea Săptămână din Postul Mare, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârșit slujba Deniilor în Catedrala Veche din Arad, alături de preoții și diaconii parohiei Arad-Centru.

Slujbele Deniilor au fost transmise în direct pe pagina de facebook a Catedralei Vechi din Arad, pentru a oferi credincioșilor posibilitatea de a se ruga împreună cu preoții lor.

Cu acest prilej, Ierarhul a transmis credincioșilor binecuvântări, încurajări și rugăciuni pentru a trece cu bine de această perioadă de epidemie.

Protos. Iustin Popovici